Så var det att växa upp i Nyköping

Det var en annorlunda onsdagsträff den 11 september. Vi samlades vid småbord, 5-6 vid varje bord bildade en grupp. Vår ordförande Britt-Marie Rönnbäck hälsade oss välkomna till trevliga pratstunder på temat "uppväxt i Nyköping".

I varje grupp fanns 1-2 som bott hela sitt liv i Nyköping. En del hade bott på andra håll men återvänt under senare år. Gästföreläsare var Åke Holm, som kom hit med sin familj när han var två år.

Han inledde med att berätta om sin barndom och skoltid - vad man gjorde på fritiden. Det var vanliga sysselsättningar - som troligen fanns i många städer på 40-och 50-talet. Lite idrott, bollspel, läsa på bibliotek och gärna gå på bio. Åka skridskor på Folkungavallen och vara med på danslekar vid Tovastugan.

Efter Åkes berättelser kopplade gruppmedlemmarna på med upplevelser och olika miljöer. Vi fick höra om s.k barnrikehus som fanns i Nyköping. Där bodde ofta familjer med många barn i små lägenheter. Åke sa att det ibland kunde vara lite tråkigt - inte så konstigt om man tänker på vad våra barn och barnbarn har för utbud, TV, filmer, mobiler mm.

Men Åke minns att i ungdomsåren kunde man "gå på ströget" och menar att det görs fortfarande. Syftet med den här onsdagsträffen var ju att kanske få nya vänner och få veta lite mer om hur det var att växa upp i Nyköping och precis så blev det. Fin stämning och mingel inom och mellan grupperna.

Text: Britt Färnsten