Rädda det som räddas kan bland dina fotografier

Visst har väl de flesta av oss en samling bilder som vi inte riktigt vet hur vi ska ta hand om.
Nu finns chansen - anmäl dig till diskussionskursen "Min samling foton och fotoalbum, gamla och nya."
Några torsdagar framöver i Pensionärernas Hus finns möjligheten att helt enkelt rädda det som räddas kan.

  • Väggbonad med vit botten, broderad i plattsöm, blommor och blad i gult och grönt pärlgarn. Hålsöm en tunn runt kanten, en stor på övre delen. Text: "HVARJE DAG AF VÅRT LIF ÄR ETT BLAD I VÅR HISTORIA". Bonaden är sydd av Matilda Axén född Strömsoë (1881-1928). Hon var gift med lokföraren i Luleå Johan August Axén (1878-1963). De hade adoptivdottern Ragnhild Maria Georgina, barnhusbarn från Stockholm född 1904. Den senare gifte sig med folkskolläraren Erik Gustaf Norbäck född 1899, paret bodde i Östersund, där givaren Birgitta (Britta) föddes 1928. Britta flyttade till Nyköping på mitten av 1900-talet och gifte sig med Karl Göte Ekberg. Bonaden finns på Sörmlands museum.
  • Gudrun Anselm diskuterar bilder med Gudrun och Ingalill. Foto: Annette Törling.
  • Ingalill studerar en bildbok.
  • Väggbonad med vit botten, broderad i plattsöm, blommor och blad i gult och grönt pärlgarn. Hålsöm en tunn runt kanten, en stor på övre delen. Text: "HVARJE DAG AF VÅRT LIF ÄR ETT BLAD I VÅR HISTORIA". Bonaden är sydd av Matilda Axén född Strömsoë (1881-1928). Hon var gift med lokföraren i Luleå Johan August Axén (1878-1963). De hade adoptivdottern Ragnhild Maria Georgina, barnhusbarn från Stockholm född 1904. Den senare gifte sig med folkskolläraren Erik Gustaf Norbäck född 1899, paret bodde i Östersund, där givaren Birgitta (Britta) föddes 1928. Britta flyttade till Nyköping på mitten av 1900-talet och gifte sig med Karl Göte Ekberg.  Bonaden finns på Sörmlands museum.
  • Gudrun Anselm diskuterar bilder med Gudrun och Ingalill. Foto: Annette Törling.
  • Ingalill studerar en bildbok.

Kursen har redan startat men det hindrar inte att du ändå anmäler dig och deltar de gånger som är kvar. Kursen är helt avgiftsfri.

Så här säger kursledaren Gudrun Anselm:

Det viktigaste är inte HUR utan ATT vi noterar information om våra foton, nya eller gamla. Många av oss sitter på en historia som alltid är värd att spara.
Vi (seniorer) är de som vet mest om våra foton. Dessa berättelser borde inte gå förlorade.

Torsdagar kl 10-12,
26/9, 10/10, 24/10
Ingen kursavgift.
Kontaktperson: Gudrun Anselm, telefon 070-250 34 48
gudrun.anselm.51@gmail.com
(tidigare anställd vid Sörmlands museum, numera timvis i projekt och visningar)

Diskussionskurs – förslag:

Min samling foton och fotoalbum, gamla och nya.
En diskussionsgrupp om hur vi tar hand om våra foton och vad vi kan göra med dem. Hur kan vi berätta och i vilken form?

1. Introduktion. Vilka typer av fotosamlingar talar vi om? Gamla släktalbum, eller kanske en hög foton i byrålådan? Är de identifierade och vad kan de berätta för oss? Mina foton av idag, hur tar jag hand om dem? Tag med exempel.

2. Hur går jag vidare? Skanning – hur gör man? Kan någon annan hjälpa till? Korta råd om vad man ska tänka på. Om jag inte skannar, hur skriver jag ner information för framtiden? Kanske utöva släktforskning? Vem vet mer än jag om mina foton?

3. Rädda det som räddas kan, foton som håller på att försvinna eller är missfärgade – då är skanning en väg. Och sen bearbeta foton i dataprogram som Photoshop (Elements).
Och förvaring – hur ska mina foton förvaras för att överleva?

4. Vad kan man mer göra? Nya album - kanske fotoböcker som man gör via nätet och får hem en tryckt bok. Eller en berättelse utifrån fotografier, uppdelat på olika teman, kanske släkt, kanske arbetsliv, kanske intressen som till exempel min trädgård, mina recept, musik eller idrott.

5. Avslutning och uppföljning. Dagen öppen för en fördjupning av något vi tidigare diskuterat. Hur kan vi gå vidare, arbeta tillsammans framöver?