Vår landskapsresa till vackra Dalarna 190603-07.

(Hemsidan har fått ett lite längre reportage om Dalaresan från en resenär.) I år var landskapsresan ställd till det vackra Dalarna 3-7 juni. Vi bodde på hotell Lerdalshöjden i Rättvik med en otroligt vacker utsikt över Siljan och den 628 meter långa bryggan. Där åt vi frukost och trerätters middag, serverad av trevlig personal, i fyra dagar.

  • Dalahäst

SPF Seniorerna Kiladalen

Vi besökte Zorngården i Mora. Där fanns tavlor av både Zorn och Carl Larsson att beskåda. De båda konstnärerna var goda vänner och detta uppmärksammades eftersom det i år är 100 år sedan Carl Larsson avled. Man imponerades av alla silversaker Zorn köpt och hur före sin tid han var i sitt hem med många moderna inredningsdetaljer. Det fanns t ex rostfri diskbänk och telefon mellan rummen i det stora huset.

Nästa stopp var i Älvdalen där vi besökte porfyrmuséet och Hagströms dragspelsmuseum. Många fina pjäser av den stålhårda bergarten porfyr vars yta kan slipas till hög glans. Hagströms dragspelsfabrik hann tillverka 700 000 dragspel av olika modeller innan fabriken lades ner men fortsatte med 120 000 gitarrer som många stora popstjärnor spelat på. Även denna tillverkning har upphört

På vasaloppsvägen for vi sedan till Kättboåsens fäbod utanför Mora som var nästa sevärdhet. Paret som driver fäboden tog emot oss på tunet och berättade om deras liv där. Vi, med dagens bekvämligheter, måste förundras över att man kan bo och leva så. Yvonne hade bott där i 40 år, Ove 6-7 år. De hade 5 fjällkor, häst, 2 grisar, höns och kaniner. Mjölken separerades och blev till smör och ost som såldes. De levde på självhushåll, i någon mån av turism och lite slöjd under vintern, då de bodde i ett annat hus där det fanns el.

Besök i Dalhalla med duktig guide som berättade om den fantastiska anläggningen och dess tillkomst. Han sjöng för oss så vi fick uppleva akustiken, utan högtalare.

Ett måste vid en resa i Dalarna är väl ett besök i Nusnäs och Nils Olssons tillverkning av dalahästar i varierande storlekar. Där fick vi se olika moment i tillverkningen och en döv flickas skickliga handmålning av slutprodukten.

Nationaldagen besökte vi det vackra Sundborn, som var Carl och Karin Larssons hem. Det drivs nu av en stiftelse. Släktingar bor där ibland på sommaren. Carl var ju en skicklig konstnär och Karin varen duktig textilkonstnär. Ett besök i Sundborns kyrka med Carl och Karins grav.

Stabergs Bergsmansgård med barockträdgård fick också ett besök. Det är ett kulturreservat ock världsarv.

Sista dagen gjorde vi en tur med bussen i området runt Falu koppargruva med en trevlig och kunnig guide, när han äntligen kom ut. Han hade på något sätt blivit inlåst i ett larmat rum och kunde inte röra sig; då hade larmet löst ut. Det ordnade sig i alla fall till slut. På hemvägen intogs lunch på krogen "Måns Ols"i Sala och snart var vi hemma hos "Haag o Karlsson" där bilarna tryggt väntade.

Text: en av resenärerna

Bilder från resan till Dalarna finns i bildgalleriet klicka här.