Säsongsavslutning Matglädje. Buffé med båda gamla favoriter och nya recept.

Med glatt humör och nyfikenhet tillagade vi de olika rätterna. Några var framröstade favoriter och andra nyheter på bordet.
Vi testade också den nya spisens ”fryer funktion” och lagade kycklinglårfilé med potatis med lyckat resultat.

  • Fransk "kronr" grönsakspaj
  • marinerad kycklinglårfilé
  • Annika i köket
  • Sten i köket
  • Britt-Marie fundrar
  • Dags för avsmakning
  • Framdukat - bara att hugga in!
  • Så kom den efterlängtade efterrätten - Gino!
  • Fransk "kronr" grönsakspaj
  • marinerad kycklinglårfilé
  • Annika i köket
  • Sten i köket
  • Britt-Marie fundrar
  • Dags för avsmakning
  • Framdukat - bara att hugga in!
  • Så kom den efterlängtade efterrätten - Gino!

Bönsallad med sardeller, citron och solrosfrön
200 g vaxbönor
200 g haricots verts
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
10-12 sardellfiléer
3 msk citronsaft
1 rödlök
1 dl solrosfrön
2 dl hackad persilja

Bryn sardellerna och vitlöken.
Koka bönorna var för sig några minuter
Tillsätt bönerna i pannan och vänd runt.
Tillsätt citronsaft, rödlök, solrosfrön, persilja ev lite mer olivolja. Smaka av med lite salt.

Ugnsbakade morötter
5 st morötter
1/2 dl olivolja
1 msk ströbröd
1/2–1 dl parmesanost
1/2 dl hackad persilja
1 tsk citron zest
Salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader

Skala och dela morötterna. Kraftigare morötter kan behöva delas i kvartar.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra. Ringla över olivolja. Strössla över ströbröd och parmesanost.

Grädda i 20-25 min eller tills morötterna har en mjuk konsistens med krispig kärna.
Strö över smaksättningen och servera.

Fransk ”krona” grönsakspaj
1 förp smördegspaj DJUPFRYST
1 uppvispat ägg
1 förp färsk timjan att garnera med

Fyllning
1 fast och späd zucchini
1 rödlök
100 g cocktailtomater
1/2 dl pesto att pensla med (alternativt tapenade)

Salladen
250 g salladsmix
1 dl valnötter vi använde pumpakärnor

Vinägrett
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl olivolja
1 msk dijonsenap
1/2 tsk salt
2 krm malen svartpeppar
Ugn 200 grader

Skiva zucchini (lägg den på hushållspapper så att en del av vätskan torkas ur) och lök tunt (helst med mandolin) halvera tomaterna.
Smördegen (ta degen innan den tinat!) lägg på en plåt med bakplåtspapper. Placera en rund skål ca 12 cm i diameter, mitt på smördegen. (Skålen hjälper dig att lägga grönsakerna i en perfekt cirkel och forma en fin krona).

Pensla degen med pesto. Toppa med zucchini, lök och tomater.

Ta bort skålen och skär 8 tårtbitar från mitten av degen. Vik upp degflikarna över grönsakerna och tryck ner degen ordentligt.
Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen ca 20 min, eller tills degflikarna har fått fin färg.

Garnera med färska timjans blad!

Vinägrett
Vispa ihop alla ingredienser till vinägretten. Grovhacka salladsbladen och valnötter (pumpakärnor). Lägg salladsbladen i en skål och ringla över vinägretten. Blanda och servera med pajen.

Tzatziki
5 dl grekisk yoghurt till vardera smak variant 2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 1/2 tsk vitvinsvinäger
Smak varianter
Gurka riv ca 1/2 gurka och pressa ur vätskan. Blanda ingredienserna!

Finhackad färsk mynta blanda ingredienserna!

Marinerad kycklinglårfilé
600g (4 pers)
1 dl gräddfil
1 skivad vitlöksklyfta
1 apelsin (finrivet skal och saften)
1 tsk flytande honung
1 msk japansk soja
1 färsk röd chili skivad
Färsk basilika
Blanda ihop marinaden och häll i en plastpåse.
Lägg i kycklingen och blanda väl. Låt marinera i kylen i minst 4 tim, gärna över natten.
Tillaga den marinerade kycklingen på grillen eller i grillpanna tills de är genomstekta.

Toppa med basilikablad!

Dessert GINO (framröstad dessertfavorit)
2 bananer
2 kiwi
12 jordgubbar
100 g vit choklad
Servera med Vaniljglass

Ugn 225 grader grill
Skala och skiva bananerna. Fördelabananskivorna. Skala och skiva kiwin. Lägg kiwi och jordgubbarna på bananerna.
Riv chokladen fint över.
Sätt formen i övre delen av ugnen ca 5 min eller till chokladen fått fin färg.
Servera genast med vaniljglass!

Nyttigheter
Haricot verts
Bönorna är rika på kostfibrer och kalcium samt vitamin B, C och K.
På Livsmedelsverkets topplista över de 10 näringsrikaste grönsakerna bland de vi äter mest av i Sverige är haricots verts på 2:a plats. Sockerärtor är på 4:e plats.

Sardeller
Ett livsmedel som konserveras för att kunna förvaras. Ett gott och nyttigt komplement till olika rätter. De har höga nivåer av proteiner och andra näringsämnen som bidrar till en hälsosam diet.

Romansallad
Är krispig med högt näringsvärde. Dess vitamin- och mineral innehåll erbjuder en rad hälsofördelar som att tillhandahålla antioxidanter, hjälpa till att upprätthålla kardiovaskulär hälsa, hjälpa till att skydda ögon hälsan och mer. Växtfibrer som förbättrar matsmältningen och gör det lättare att ta upp vitaminer och mineraler som hör till vår kost dagligen. Romansallad har ca 50% mer vitamin A än spenat. Människor som vill stödja ögonhälsa, frisk hud och hår kan föredra romansallad.
Sallads typen odlades redan under antiken på ön Kos ”Cos sallad” är det ursprungliga namnet.