27 februari. Fjärde träffen
Haloumi lasagne med spenat och basilika
Ugn 225 grader
2 lasagneplattor
400g haloumi
800g krossade tomater
2 msk balsamvinäger
2 vitlöksklyftor finhackade
1 gul lök finhackad
1 dl vatten
1 dl färsk basilika hackad
1 msk tomatpuré
175g spenat
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
100g riven ost
Fräs lök och vitlök i olja.
Häll i balsamvinäger låt fräsa lite till och häll sedan i krossade tomater, vatten, basilika och tomatpuré. Låt puttra minst 10 min.
Ha i spenat, solros-och pumpakärnor. Smaka av med salt och peppar.
Skiva haloumin tunt!
Montera sedan lasagnen. Börja med ett lager tomatsås, täck med halloumi skivor och lasagneplattor ovanpå. Upprepa proceduren men spara lite tomatsås till översta lagret. Strö till sist över den rivna osten.
Gratinera halloumi lasagnen i ugnen ca 20-25 min tills den är gyllene.
Till Halloumi lasagnen hade vi sallad på ruccola, paprika och oliver.
Kladdkaka med blåbär
1,5 dl blåbär färska eller frysta
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
100 g smör
100 g vit choklad
2 dl socker
2 ägg
175 grader i ugnen
Täck bottnen på en springform ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj kanten med smör.
Rör ihop ägg och socker i en bunke. Vispa inte! Du vill inte ha in luft i smeten.
Hacka chokladen och smält den försiktigt tillsammans med smöret i en kastrull. Häll ner blandningen i bunken tillsammans med mjöl och vaniljsocker. Vänd ihop till en jämn smet med en slickepott.
Fördela smeten jämnt i formen och strö över blåbären. Grädda mitt i ugnen i 15-25 minuter. Den kortare tiden ger en extra kladdig kaka.
Låt kakan svalna i kylen om tid finns!
Pudra florsocker över kakan och servera.
Haloumi lasagne med spenat och basilika
Ugn 225 grader
400g haloumi
800g krossade tomater
2 msk balsamvinäger
2 vitlöksklyftor finhackade
1 gul lök finhackad
1 dl vatten
1 dl färsk basilika hackad
1 msk tomatpuré
175g spenat
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
100g riven ost
Fräs lök och vitlök i olja.
Häll i balsamvinäger låt fräsa lite till och häll sedan i krossade tomater, vatten, basilika och tomatpuré. Låt puttra minst 10 min.
Ha i spenat, solros-och pumpakärnor. Smaka av med salt och peppar.
Skiva haloumin tunt!
Montera sedan lasagnen. Börja med ett lager tomatsås, täck med halloumi skivor och lasagneplattor ovanpå. Upprepa proceduren men spara lite tomatsås till översta lagret. Strö till sist över den rivna osten.
Gratinera halloumi lasagnen i ugnen ca 20-25 min tills den är gyllene.
Till Halloumi lasagnen hade vi sallad på ruccola, paprika och oliver.
Kladdkaka med blåbär
1,5 dl blåbär färska eller frysta
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
100 g smör
100 g vit choklad
2 dl socker
2 ägg
175 grader i ugnen
Täck bottnen på en springform ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj kanten med smör.
Rör ihop ägg och socker i en bunke. Vispa inte! Du vill inte ha in luft i smeten.
Hacka chokladen och smält den försiktigt tillsammans med smöret i en kastrull. Häll ner blandningen i bunken tillsammans med mjöl och vaniljsocker. Vänd ihop till en jämn smet med en slickepott.
Fördela smeten jämnt i formen och strö över blåbären. Grädda mitt i ugnen i 15-25 minuter. Den kortare tiden ger en extra kladdig kaka.
Låt kakan svalna i kylen om tid finns!
Pudra florsocker över kakan och servera.
Nyttigheter
Halloumi-ost som andra mejeriprodukter, är rik på kalcium, en mineral som vi behöver för muskel- och nervfunktioner samt starka friska ben och tänder. En portion 80g ger ett betydande bidrag till ditt dagliga kalciumbehov. Innehåller även flera viktiga vitaminer och mineraler ex B12, fosfor.
Solrosfrön
En källa till många vitaminer och mineraler som kan stödja ditt immunförsvar och öka din förmåga att bekämpa virus.
Pumpakärnor
Rika på A-vitamin, folsyra och C-vitamin samt antioxidanter. Rika på såväl muskelavslappnande magnesium som immunförsvars boostande Omega 3. Pumpakärnor innehåller även mineralerna koppar, mangan, järn, och zink.
Blåbär
Många olika vitaminer och mineraler. Mest vitamin K och C, där 100 g blåbär ger 20 resp 10 procent av rekommenderade dagliga intaget. Men det är antioxidanterna som gör att blåbäret numera kallas för ett Superbär.
Ruccola sallad med olivolja och citron!
Nyttigheter
Halloumi-ost som andra mejeriprodukter, är rik på kalcium, en mineral som vi behöver för muskel- och nervfunktioner samt starka friska ben och tänder. En portion 80g ger ett betydande bidrag till ditt dagliga kalciumbehov. Innehåller även flera viktiga vitaminer och mineraler ex B12, fosfor.
Solrosfrön
En källa till många vitaminer och mineraler som kan stödja ditt immunförsvar och öka din förmåga att bekämpa virus.
Pumpakärnor
Rika på A-vitamin, folsyra och C-vitamin samt antioxidanter. Rika på såväl muskelavslappnande magnesium som immunförsvars boostande Omega 3. Pumpakärnor innehåller även mineralerna koppar, mangan, järn, och zink.
Blåbär
Många olika vitaminer och mineraler. Mest vitamin K och C, där 100 g blåbär ger 20 resp 10 procent av rekommenderade dagliga intaget. Men det är antioxidanterna som gör att blåbäret numera kallas för ett Superbär.