Resa: Ut i det blå

2021-09-10 fredag. Dagen ägnades åt SPFs Seniorerna Eskilstuna resa ”Ut i det blå”. Denna gång till Engelsbergs bruk och oljeön strax utanför samhället Ängelsberg. 39 ivriga resenärer fanns på plats.

Först intressant information om samhället Ängelsberg, dess uppkomst och vad som förevarit. Sedan mycket intressant guidning på oljeön med dess historia om oljeraffinering långt in i Bergslagen för 100 år sedan. Man kunde tro att det var bensin man ville åt, men se det fanns inga bilar då verksamheten startades1885. Viss verksamhet till 1927 då allt lades ner. Idag ett museum som ägs av Preem. Nej det var fotogen man ville ha för att kunna lysa upp verksamheter vid Engelsbergs bruk för att kunna arbeta hela året och under mörker. Per August Ålund var den unge entreprenören som drog igång verksamheter på ön. Varför på en ö? Brandfarligheten! Råoljan fraktades på båtar från Pennsylvania, USA ända upp till sjön Åmänningen.

På en heldagsutflyckt behövs naturligtvis lunch som intogs på en restaurang ägd av två lite äldre systrar. Engelsbergsburgare satt bra.

Även en synnerligen bra guidning av verksamheter på Engelsbergs bruk bjöds under eftermiddagen. Malm från Norberg fraktades till bruket för bearbetning till Tack- och stångjärn för export sedan århundraden tillbaka. Sverige var världsledande fick vi veta. Idag är bruket bl. annat konferensanläggning åt ägaren Nordstjernan. Här finns all information samlad om alla förtag som har ingått och ingår i företaget.

Text och bild: Torbjörn Olsson

Fler bilder från resan finns här