Resa till Lasse Åbergs museum 21 januari

Tisdagen den 21 januari begav sig 21 glada förväntansfulla 65+are från SPF seniorerna Eskilstuna till Lasse Åbergs museet i Bålsta.

Tisdagen den 21 januari begav sig 21 glada förväntansfulla 65+are från SPF seniorerna Eskilstuna till Lasse Åbergs museet i Bålsta. Där vi mottogs av guiden Max (Lasse Åbergs son) som tog med oss på en rundvandring med nostalgi som förtecken.

Vi fick se och höra berättelsen om Yellow Kid, som anses vara världens första seriefigur. Han har en egen permanent avdelning med dockor, trycksaker, och affischer från slutet av 1800-talet och början av 1900 med bl.a "The goat cart" (getkärran) som är en av världens första leksaker baserad på en seriefigur.

Museet har även en av världens främsta samling av Disney föremål. Det är leksaker, porslin, klockor, böcker och kameror mm från i huvudsak 1930-talet. Enligt Max så har museet en större samling av Disney-föremål än vad Disneymuséet själva har.

På senare år har det ställts i ordning ett rum på muséet, där man kan beskåda kläder, rekvisita och bilder från alla långfilmerna som Lasse Åberg har gjort om den gängliga nörden Stig-Helmer.

I museet ryms även en konsthall där det visas serier i original av Carl Barks
Hall Foster m.fl. samt serie-influerad konst av bl.a Andy Warhol, Roy Lichtenstein och Clas Oldenborg. I konsthallen ryms också olika gästkonstnärer. Vid vårt besök hängde verk av serietecknaren/ illustratören Johan Egenkrans med många tavlor med motiv av Monster och Myter som är något av hans signum.

Rundvandringen väckte många av deltagarnas barnaminnen till liv en hel del av de leksakerna som visades hade flera lekt med som barn åtminstone med kopior.

En något sen lunch intogs i museets resturang, Wallenbergare med tillbehör smakade väldigt bra. Mätta och belåtna fick vi så lyssna till en dryga timmens lång musikunderhållning av Leif Gallerfalks kvartett som spexade, pratade och sjöng om det härliga 50-talet. Sångerna som vi alla minns och sjöng med i. Sångerna varvades av de då aktuella händelserna som tex när Ryssarna sköt ut hunden Lajka i rymden som då var väldig stort.

Dagen började närma sig sitt slut och mätta och belåtna på både på syn- och hörselupplevelser och mycket nostalgi vände vi åter hem till Eskilstuna.

Bild och text: Veronica Ankarfjärd