Kulturvandringar vid Fristadstorget

Den 22 meter höga och dryga ett ton tunga skulpturen mitt i rondellen vid Nybron var ett av stoppen när SPF-seniorernas kulturgrupp arrangerade skulpturvandringar under hösten. "Pinnen" - eller Pin Point som den egentligen heter är en skulptur av Olle Tällström som restes 2014.

Bilden ovan: Allan Ebelings staty Smederna var ett av stoppen på SPF;s skulpturvandring.

Sammanlagt 47 medlemmar har deltagit i de tre skulpturvandringarna runt Fristadstorget. Självklart med behörigt coronaavstånd mellan deltagarna.
Två av vandringarna guidades av Isabelle Paredes och en vandring av Josefin Bolinder. Båda är till vardags verksamma vid konstmuseet i Eskilstuna.
Övriga intressanta delar av vandringen var förstås Ivar Johanssons verk Arbetets ära och glädje mitt på Fristadstorget. Fontänen med de välkända relieferna uppfördes mitt under brinnande krig 1942, Men också Sparbankshuset - numera ABF-huset tilldrog sig intresse. Carl Fagerberg stod för utsmyckningen när huset byggdes 1915 - på fasaden finns åtta granitreliefer som föreställer olika yrken vars första bokstäver bildar ordet Sparbank, Yrkena är smed, plåtslagare, arkitekt, repslagare ,bagare, apotekare, nattvakt och sist en krukmakare.

Text och Bild: Veronica Ankarfjärd