Ringaren i Notre Dame

Musikalen Ringaren i Notre Dame på Göteborgsoperan nov 2018

SPF Seniorerna Tranemo har varit i Göteborg och sett den fantastiska Disney-versionen av Ringaren i Notre Dame. Något liknande har vi nog aldrig sett på Göteborgsoperan och vi njöt verkligen i fulla drag av musiken och inte minst den fantastiska scenografin.
Nedan återfinns BTs recension av musikalen:

..............................................................................................................................

Nu har Göteborgsoperan sprängt alla gränser, och satsar på en musikal med humanistiskt innehåll som ingen kan gå oberörd förbi. Med en förbluffande teknikstyrd scenografi och maxade sånginsatser dras man in i ett drama på liv och död.

En klang från Notre Dame hörs nu på Göteborgsoperan där det satsas stort på denna produktion i samarbete med Fredericia Teater i Danmark och Disneys Music Theatre International (Europe).

Redan vid entrén till operahuset får man en föraning om att man träder in i något stort, för där lyser Notre Dames sagolika rosettfönster genom glasfasaden. Programmet är påkostat och i den fulltaliga publiken syns även många förväntasfulla barn.

Scenrummet står öppet från början och fylls efter hand i bakgrunden med publik, iklädda mörka kåpor. Ett grepp som ger en smygande känsla av att man som publik, även ute i auditoriet, är nära och delaktig i detta drama, som i sin tolkning håller sig närmre Hugos roman än flertalet andra musikdramatiska verk och filmversionen gör.

Dock finns vissa skillnader, som t.ex. att Esmeralda här skall brännas på bål, medan hon i Hugos version skulle hängas. Där har vi tidsperioden fastställd. Det är 1500-tal med häxprocesser och omänsklig förföljelse av udda personer.

......................................................................................................................................

Länk till bilder

Se video här