Rudenstams Bär & Frukt

Besök hos Rudenstams Bär & Frukt den 19 sep 2017

  • Rudenstams Bär & Frukt

SPF Seniorerna Tranemo har besökt Rudenstams Bär- & Frukt. Vi startade dagen med en värmande och god sopplunch och guidades sedan runt i odlingarna av Sören Rudenstam. Odlingarna är belägna i Skärstadalen utmed Vätterns Östra sluttningar. Här har man odlat frukt sedan 1930-talet. Anledningen till det är klimatet och odlingsmarkernas lägen där de sluttar ner mot Vättern. Vättern fungerar som en motor för klimatet, den håller tillbaka våren lite innan den har värmts upp, och den håller kvar sommarvärmen in i hösten innan den har kylts ner. Detta gör att klimatet blir mer stabilt och gynnsamt för fruktodling.

På Rudu Ödegård, där odlingarna idag bedrivs av fjärde generationen Rudenstam, har man odlat frukt sedan 1942. Idag odlar man i huvudsak äpplen, päron och vinbär. I mindre odlingar återfinns också plommon och jordgubbar. Rudenstams satsar på kvalitet och har kvalitetssäkring genom hela livsmedelskedjan enligt IP SIGILL. Frukten har lång hållbarhet då den lagras i täta lagringsrum, där större delen av syret tagits bort.

Efter guidningen var det dags för kaffe och riktigt läcker äpplekaka med vaniljsås. Dagen avslutades med ett besök i den välsorterade butiken. Här återfanns Rudenstams hela sortiment och även många andra produkter från mindre producenter i närområdet. 

På hemvägen riktades ett stort tack till Berit Skarström, som arrangerat den trevliga resan.

Se bilder här!

Länk till Rudenstams Bär & Frukt