2016-02-10 Studiebesök Prefab AB

SPF Seniorerna Tranemo på studiebesök hos Prefab AB Tranemo 2016-02-10

SPF Seniorerna Tranemo gör studiebesök på Prefab AB i Tranemo.
Bernt-Ove Andersson, Roland Börjesson och Klaes Axell är de tre ägarna till företaget. Studiebesöket startades med kaffe, semla och en historik om företaget Tranemo Cementvaruaktiebolags ägarförhållanden från starten år 1919 och framåt. 1936 övertogs företaget av familjen Hermansson. År 1938 ombyggdes fabrikslokalerna och försågs delvis med nya maskiner, då driften moderniserades och rationaliserades. År 1977 dök namnet Precon upp i Tranemo. Falkenbergs Betongindustri AB äger nu företaget och på hösten 1993 lade Precon AB ned företaget och Tranemo kommun köpte fastigheten.
År 1995 startades Prefab i Tranemo AB med 5 anställda. De första 5 åren hyrde Prefab i Tranemo AB lokalerna av Tranemo kommun. Sedan år 2000 äger nuvarande ägare hela anläggningen. Prefab i Tranemo sysselsätter i dag 60 anställda och omsätter ca 90 miljoner. Vid en bildserie visades de fantastiskt fina byggnader som tillverkats bland annat entrén till Glasets hus i Limmared.
Prefab i Tranemo AB är idag ett fristående företag med tillverkning av betongelement till bostäder, industri, förvaltnings- och lantbruksbyggnader. Exempel på element är väggar, pelare, balkonger som de är störst i Sverige på mm. De förbrukar 130 ton betong/dag.
Vid rundvandringen i företagets lokaler där vi var uppdelade i tre grupper fick vi se tillverkningen. I labratoriet fick vi gissa hur många tons tryck en kub på 15x15 cm tålde. Vinnaren i varje grupp fick varsin stor chokladkartong av företaget.
Vi var 50 SPFare som mycket nöjda med studiebesöket tackade för det fina upplägget och ett engagerat bemötande från ägarna.
2016-02-10/MH