Studiebesök på Torps Lantgård

SPF Seniorerna Tranemo på industribesök

Torps lantgård ligger i Månstad, Tranemo kommun. Gården ägs och drivs av Patrik Johansson med hjälp av fem helårsanställda samt säsongsanställda. Patrik bor på gården med sin fru Elin och sönerna Olle och Nils. Lantbruket har en maskinstation och erbjuder de flesta inom lantbruket förekommande tjänster, samt gruskörning och sandning av vägar.

De har mjölk- och köttproduktion med omkring 400 årskor och 440 kalvar/år.

Elin Berättade att en av deras kor vid namn Rosa blev utsedd till Sveriges bästa ko 2016. Hon mjölkar 59 l/dag. Det blev också mycket uppmärksammat i media.

Vi fick en rundvandring i ladugården där vi fick se hur lösdrift fungerar, hur korna mjölkades av robotar, en mjölkning tog 6,5 minut. Vi fick även se de söta kalvarna och hur utfodringen av djuren gick till.

Vi tackade för kaffe/fralla och framförallt för en fin information om företaget och rundvandringen.

Färden gick sedan vidare till Torpa där lunch var förbokad. Restaurangen ligger i gårdens gamla 1700-tals magasin, ett stenkast från Torpa stenhus. Lunchen bestod av "Jägarmästarens favorit". Vid kaffet berättade Per Zetelius historien om godset som ägts av samma familj sedan 1400-talet. Engagemanget för att göra Torpa stenhus till ett fantastiskt besöksmål är djupt rotat.

65 mätta och nöjda SPF:are tackade Per för god mat och en fantastisk historielektion.

Här ser Du fler bilder