Studiebesök aug 2018

Studiebesök Tranemo kommuns avfallshantering, vatten och avlopp 27 aug 2018

  • Studiebesök Tranemo kommun aug 2018

SPF SeniorernaTranemo på studiebesök och cykelutflykt

Måndagen den 27 aug var vi på studiebesök för att få lite mer kunskap om Tranemo kommuns avfallshantering samt vatten och avlopp. Först fick vi en översiktlig information inne på kommunhuset. Cathrine Persson pratade bl a om det nya sophämtningssystemet med matavfallsinsamling, som är på gång.

Birgit Magnusson informerade om var vi får vårt vatten ifrån och hur avloppet tas om hand. Många av våra samhällen har vatten- och avloppssystemen ihopkopplade. Tranemo, Limmared, Ambjörnarp, Uddebo och Månstad är t ex ihopkopplade till reningsverket i Tranemo och får sitt vatten från 2 vattenverk, Ljungsnäs och Tåstarp.

På våra cyklar åkte vi sedan till återvinningscentralen "Returen", där Kent-Ove gav oss många bra tips om hur vi skall göra med våra grovsopor och hur noga det är att sortera allt rätt från början, inte minst farligt avfall.

Efter en ny cykeltur så var vi framme vid Ljungsnäs vattenverk som ligger mellan Tranemo och Limmared. En mycket intressant visning. Morgan berättade att vattnet kommer från 2 grusfilterbrunnar, 19 och 21 meter djupa. Efter rening från järn och mangan samt PH-justering är vattnet klart för att pumpas ut till oss konsumenter.

Mer info om avfallshantering

Mer info om vatten och avlopp

Text och bild: Hans Skoglund