Nexans mars 2018

Studiebesök hos Nexans i Grimsås 8 mars 2018

Ett 70-tal medlemmar i SPF Seniorerna Tranemo gjorde i mars ett intressant studiebesök hos Nexans i Grimsås. Vi välkomnades av vår huvudguide Anette Folke, som visade oss till matsalen. Besöket började alltså med lunch, varpå följde information om företaget och senare en guidad tur i fabriken. Guiderna var många och grupperna små, vilket gjorde att vi alla kunde tillgodogöra oss visningen på ett mycket bra sätt.

Företaget grundades 1948 av Karl Olsson och hette då Industriaktiebolaget Karl Olsson, senare förkortat till IKO. 1968 säljs företaget till amerikanska ITT och blev i dess ägo fram till 1987 då franska Alcatel tog över. År 2000 knoppade Alcatel av kabelföretagen och det nuvarande bolaget Nexans bildas.

I Sverige, liksom i världen, är Nexans en av de största leverantörerna av kablar och tillbehör. De förser svenska installatörer, infrastrukturbyggare och industrin med produkter, hämtade både från inhemsk produktion och andra länder. I Sverige finns kunderna framför allt inom Telekom, Elnät, Byggnadsinstallation, Industriinstallation och Fordonsindustri.

Nexans har 500 anställda i Sverige och de flesta arbetar i Grimsås. Nexans Swedens marknadsavdelningar arbetar för länderna Sverige, Finland, Estland, Lettland och Litauen. Arbetet från huvudkontoret i Grimsås kompletteras av ett antal säljkontor i Sverige och Finland. I Grimsås tillverkas över tusen typer av kablar - ca 42 000 ton kabel varje år. Företaget fungerar också som ett logistikcentrum för Nexans. Från Grimsås distribueras produkter till kunder i Norden och Baltikum från tillverkningsenheter i andra delar av världen.

Vi hade alla varit med om ett mycket intressant industribesök i vår hembygd och ett stort tack riktades till våra duktiga guider.

Länk till fler bilder