Hemlig resa 17 maj

Hemlig resa 17.5.2022

17.5 kl 07.30 var det dags för avfärd från kommunparkeringen för vårens hemliga resa. 100 förväntansfulla SPF-are äntrade våra två bussar för avfärd till okänt mål. Solen sken från en klarblå himmel men en lite kylig morgon p g a nattfrost.

Vårt första stopp var på Sjönevad Gästis där en härlig frukostbuffé dukats upp på deras utedansbana med utsikt över sjön. Trots att det blev långa köer till buffén var stämningen på topp och frukosten smakade utmärkt. Sjönevad Gästis har anor från 1700-talet. Här ordnas spelmansstämma i juli och marknad i augusti, mångåriga traditioner som nu återupptas efter pandemin.

Efter avslutad frukost gick färden vidare till dagens andra stopp på Galgberget i Halmstad och Friluftsmuseet Hallandsgården där vi togs emot av våra guider Josefine och Tiffany. De började med att berätta att namnet kommer från den tid då berget användes som avrättningsplats och galgar användes för att hänga dödsdömda fångar. Från början var berget kalt men på 1860-talet planterades bokskogen. Museet grundades 1925 efter initiativ från fabrikör Alfred Wallberg som var inspirerad av Skansen. Här finns gamla byggnader från hela Halland, bl a ett skolhus från Eldsberga, en väderkvarn från Morup, Krafsagården från Olofstorp, ryggåsstuga från Hörsås samt stall. En otroligt vacker plats med bokskog, blommande syrener och utsikt över Halmstad och ut till havet.

Nu fortsatte vi till Halmstad Arena där vi togs emot av deras Arenachef, Carina Robertsson, bördig från Svenljunga. Här serverades vi en lunch samt kaffe och kaka. Efter avslutad lunch blev vi guidade runt arenan i tre grupper. Halmstad Arena består bl a av fyra fullstora idrottshallar, två fullstora ishallar och en mindre, bad med äventyrsbad och simhall, fem mindre specialhallar, 1200 parkeringsplatser, idrottsmuseum, konferens- och kontorslokaler, skatepark. Från början fanns här bad och ishall, Sannarps idrottsplats. Den nya arenan invigdes 2010 och är Sveriges största med allt på samma plats.

Efter avslutad guidning och på plats i bussarna igen, delade resekommittén ut gratislotter. Temperaturen hade nu gått upp till över 20 grader och vi stannade vid havet i Grimsholmen för utdelning av vatten och dragning på lotterna. Här blev det många glada vinnare.

På väg igen till dagens sista stopp. Många blev nog förvånade då vi svängde upp till Falkenbergs motorbana, Ljungby. Här blev vi med hjälp av FC Event mottagna med kaffe, äppelkaka med vaniljsås och möjlighet till inköp av andra drycker. Här blev vi också underhållna av Uffe Chrix med härlig schlager-/mellomusik och musikquiz där varje bord utgjorde ett lag. Här blev det ett riktigt hålligång med allsång, handklappning och t o m dans. Ett segrande lag utsågs med 28 rätt av 30 samt extra poäng för bästa hålligång. Ett stort grattis till dessa. Ingrid tackade FC Event och personalen för en trevlig em.

Lite hesa och trötta satte vi oss i bussarna för hemresa till Svenljunga. Resekommittén tackade chaufförerna för väl genomförd resa. Tackade också alla som följt med. Det är roligt när så många ställer upp. Nämnde också att annons om vårens sista utflykt skulle komma i BT dagen efter, en sommarutflykt till Sandsjöns festplats. Ankomst till Svenljunga ca 19.30. Tur med vädret och roligt att åka buss när det är så mycket grönska, blommande träd och gula rapsfält.

Vid pennan /Britt Wood                                                                                  

Länk till kort