Resa till Polen

SPF, Tranemo, Östra Kind och Västra Kind åkte på en gemensam resa till Polen den 13-19 september 2019. Besök gjordes på några av Polens mest intressanta och historiska städer. Under andra världskriget blev huvudstaden Warszawa näst intill jämnad med marken medan Krakóws bebyggelse skonades.

  • Warszawa
  • Warszawa

Dag 1 övernattade vi i Szczecin. Dag 2 fortsatte vi mot Korpernikus födelsestad Torun för lunchstopp.En gammal korsriddarstad.

Krakow. I Mariakyrkan hittar man bl.a. det äldsta träaltaret i Europa. Kyrkan byggdes redan på 1200-talet i gotisk stil. Slottet Wawel ligger i en sammanhängande grupp av byggnader på en kulle. Där finns en borg med ett slott och domkyrkan. Byggnaden var för ett kungligt slott och även begravningsplats för polska kungar och regenter fram till 1596 då Sigismund Wasa (son till Johan III), flyttade huvudstaden till Warszawa. Sigismunds är begravd här.Här är staden bevarad och inte förstörd av kriget.

Wieliczka saltgruva.Ligger utanför Krakow. Den har varit i drift sedan 1200-talet. Gruvan är 900 m djup och 3 mil gångar. Man får gå 136 m under markytan, ca 800 trappsteg. Upp fick man åka hiss.Helt otroligt att man har kunnat göra dessa gångar och kapell så långt ner under markytan.Gruvan är en av Polens största sevärdheter och är med på Unescos världslista. Efter 2 nätter i Krakow var det dags att vända hemåt. Återstod en övernattning i Berlin. En mycket intressant resa och trevligt ressällskap.

Auschwitz-Birkenau var det största av Nazitysklands koncentrations- och förintelseläger.Lägret var verksamt från 1940 till januari 1945. Under den tiden dödades 2, 5 miljoner människor."Arbete ger frihet", så lyder devisen på den skylt som ledde in till lägret. Massmorden av judar inleddes i början av 1942. Vidden av detta förintelsemaskineri är svårt att förstå, även om man på plats beskådat omfattningen av det.

Warscawa. En välkänd Warszawabo är Fryderik Chopin,som tillhör en av historiens största kompositör. Man har verkligen ansträngt sig att återställa staden till sitt ursprungliga skick, som är med på UNESCOS världsarvslista. På bilderna finns bl.a. Sigismund och den okände soldatens grav.En mycket intressant guidning här. Efter kriget fanns bara en kyrka och ett hus bevarat, allt enl .guiden. Helt fantastiskt att de har byggt upp allt detta på drygt 70 år. Här stannade vi 2 nätter.