Marstrandsresa 2016

SPF Markbygdens konstcirkel besöker Strandverkets Konsthall i Marstrand

SPF Markbygdens konstcirkels vårresa gick till Marstrand. Vädret var fantastiskt hela dagen och vårt första mål var Fars Hatt i Kungälv.

Efter en bra frukost var det en mätt och belåten samling resenärer som nådde färjan, som skulle föra oss till Marstrandsön. Efter två piruetter ute i rännan nådde vi ön lyckligt och väl.

Dagens konstbesök var Strandverkets Konsthall, som öppnades 2012. Denna ligger i den gamla försvarsanläggningen Södra Strandverket, som byggdes i mitten av 1800-talet och var tänkt att skydda Marstrandsborna från dansken.

I dag står emellertid dörrarna öppna för alla. Fokus ligger främst på fotografi och skulptur men också på måleri, glas och design. Strandverkets verksamhet finansieras genom familjen Hjörnes Stiftelse för kultur på Marstrand.

Konstnärlig ledare är Hasse Persson. För oss är ju Hasse välkänd som Hyssnabo och före detta chef på Borås Konstmuseum. Under vårt besök guidade Hasse oss mycket kunnigt och entusiasmerande genom utställningarna. Hans guidning var mycket uppskattad.

Konsthallen har också påbörjat uppbyggnaden av en permanent samling skulpturer. Innanför murarna på borggården visas verk bland annat av Sean Henry, Bernar Venet, Pål Svensson och Eva Hild.

Vid badplatsen finns Tony Craggs 6 meter höga "Point of view". Statyn med havet i bakgrunden är en mycket vacker syn.

I huvudutställningen fick vi se Ann Edholm möta Hilma af Klint. Ann är en nutida abstrakt konstnär och Hilma är världsberömd som pionjär för det abstrakta måleriet. Tanken att visa dem tillsammans var mycket god och resultatet blev en mycket spännande utställning.

Ann Edholm, som idag är professor vid Umeå Universitet, är troligen den idag levande kändaste abstrakta målaren i Sverige. Hon finns representerad på de stora museerna runt om i världen.

Hilma af Klint, som föddes 1862 avled 1944 var spiritist och djupt troende. Hon signerade aldrig sina verk. Hon ansåg att vår Herre var den verklige skaparen av verken. Hon bara höll i penseln. Före 1986 var hon ett helt okänt namn i konsthistorien. Hennes abstrakta målningar som var nyskapande både till färg och form hade aldrig visats för allmänheten.

Främsta skälet till detta var att Hilma i sitt testamente bestämt att konstverken inte fick visas förrän tjugo år efter hennes död. Tiden var först då enligt hennes uppfattning mogen för världen att ta emot hennes konst.

Idag är läget helt annorlunda. Sedan 1986 då ett urval av hennes verk för första gången visades på en utställning i Los Angeles har intresset för hennes konst ökat markant runt om i världen. Idag planeras separatutställningar på de stora museerna och mycket forskning pågår om betydelsen av henne och hennes verk. Något att bita i är de 29 000 sidor dagboksanteckningar i pytteliten text hon lämnade efter sig.

Vi såg också en fotoutställning med den danske fotografen Joakim Eskildsen. Titeln på utställningen var "En värld jag kan tro på".

Vi fick bland annat se hans dokumentation av romernas liv, ställning och situation i Europa idag och ett projekt där han dokumenterade sina barn.

Efter lunch på Strandverkets restaurang var det dags att bege oss hemåt igen.

Vädret var fantastiskt och i väntan på färjan smakade en glass inte fel i solskenet.

Sammanfattningsvis en mycket trevlig resa och arrangörsteamet avtackades med en mycket varm applåd.

Länk till bildgalleriet