Boråsresa 2016

SPF Markbygdens konstcirkel besöker Borås våren 2016.

Årets första resa gick denna gång till Borås. Väldigt ofta glömmer man hur mycket bra och intressant konst det finns i närområdet och det beslöt vi oss för att åtgärda denna gång. Först besökte vi Konstmuseet.

På bottenvåningen var det en separatutställning med den i Dalarna födde, men numera i Skåne boende konstnären Peter Johansson. Titeln på utställningen var "El hombre elastico - min vän korven".

I hela utställningen, som hade ett Dalatema reste han tillbaka till sitt barndomsland där falukorven var i centrum.

Bakom korven fanns både ett ljust och ett mörkt tema. Korven, när mamma stekte den hemma i köket, representerade trygghet och värme och mat på bordet, men den representerade också att han blev sexuellt utnyttjad som barn av en vän till familjen.

Hela utställningen med skulpturer och installationer var en orgie i rött med korvar överallt och för många av oss blev det kanske väl mycket med alla korvarna som åkte ut och in genom hål i väggarna.

På övervåningen fanns en utställning med skulptören Olle Brandqvist, som är född i Borås, men som idag bor och verkar i Kinnarumma. Han arbetar främst med sten och tenn. Ur sten hugger, slipar och polerar han fram fantastiska uttrycksfulla huvuden

Tennskulpturerna visar ofta relationen mellan natur och människa.

På övervåningen fanns ett urval av grafik ur museets egna samling.

Därefter begav vi oss till Textile Fashion Center.

Vi startade med lunch på resturangen The Company

Därefter var det dags att besöka textilmuseet.

Utom de normala utställningarna fanns en separatutställning med den norska textilkonstnärinnan Gunvor Nervold Antonsen.

Hon fick förra året fick Nordic Award in Textiles-priset. Detta pris är det största i norra Europa för textil konst. Titeln på utställningen var "Hybridernas poesi".

Hon visade där olika material och tekniker i färgrika installationer.

På museet fanns det möjlighet att prova gamla kläder. Damhattarna var verkligen tjusiga.

Vädret var fint och vi tog tillfället i akt att njuta av solen innan vi for vidare.

Dagens sista besök, som för många av oss blev dagens höjdpunkt, var Abecita konstmuseum.

Efter kaffet såg vi tre fantastiska fotoutställningar.

Huvudnumret var en utställning av den världsberömde fotografen Lennart Nilsson med namnet "Ett barn blir till". Många av oss har boken med samma namn.

De högupplysta bilderna visade utvecklingen av mänskligt liv. När de första gången visades för femtio år sedan var det ett stort genombrott i medicinsk fotograferingi. De är fortfarande helt fantastiska.

Dessutom fanns utställningar med Karolina Henke och Edvard Koinberg. Den sistnämnde visade blomsterbilder inspirerade av barockens formspråk

Vi såg givetvis också Abecitas stora samling över verk av ett femtiotal konstnärer från 1961 och framåt

Vi såg till exempel verk av Warhol, Dime, Hockney och Katz.

På museet fanns också en utställning, som visade Abecitas gamla verksamhet med damunderkläder

Sammanfattningsvis en mycket intressant och givande resa, som visade många av de konsttyper vi idag tittar på. Avslutningsvis avtackades organisationskommitten med en mycket varm applåd.

Länk till bildgalleriet