Referat från Månadsträff 13/1

2020-01-13 Månadsträff med föreläsning av Jan-Olof Nilsson
Denna kväll blev inte riktigt vad vi väntat oss utan mycket bättre. Titeln på föredraget lät kanske inte så lockande - "Föredrag om beredskapsåren och tidstypisk musik" .
Det var "bara" 81 medlemmar som kom. Det var synd att det inte kom fler för vi fick oss till livs en fantastisk berättelse i ord och bild, om hur ett bombflygplan med 10 amerikaner under andra världskriget räddade sig över till svenskt territorium, efter att ha bombat ett oljeraffinaderi utanför Hamburg och sedan blivit beskjutet. Med en obrukbar motor vinglade det sig norröver och hoppades kunna nödlanda i Sverige, då man visste att vi inte deltog i kriget. Planet kraschlandade i Hellerup utanför Falkenberg.
Föreläsarens, Jan-Olof Nilsson, pappa var då 10 år. Bitar av planet blev till spännande souvenirer för traktens barn. Jan-Olof berättade att man t ex gjorde smycken av plexiglasbitar från planet.
Vi fick oss till livs en fantastisk berättelse om hur händelser och människoöden vävdes samman till en fängslande, tragisk, romantisk och oväntad historia. Jan-Olof har hållit på att samla material och sökt upp människor i både USA och Sverige under 25 års tid och det har resulterat i en bok : "Lucky Strike – Svenska krigsbrudar, krigsbarn och allierade flygare", och en dokumentärfilm : "När amerikanerna kom till byn". Man kunde efter föredraget köpa både bok och DVD-film och det såg ut som om det gick åt ganska många. 
Till er som inte var med denna kväll: Köp boken eller filmen och ta del av denna fantastiska historia. Min penna gick varm under kvällen – 8 blad fullskrivna blev det i mitt anteckningsblock men det är omöjligt att få med allt här, det skulle bli för långt.
Information efter föredraget:
*Håkan uppmanade än en gång alla, att det är viktigt att meddela sin E-postadress och eventuella ändringar av E-postadress, telefonnummer och adress till Birgitta Alfredsson som har hand om medlemsregistret.
*Erna informerade om vårens resor. Många vill åka med till Falkenbergsrevyn. Det har varit en hel del avbokningar men dessa har kunnat fyllas med medlemmar som stått på väntelista. Några få platser kvar till Strövtåg i bygden. I mars blir det studie- besök på Regeringskansliet med övernattning och middag på Ålands-färjan. April- turen SOS/vån 2026 går till SOS Larmcentral i Göteborg och följs av en tur upp till våning 26 i det s k "läppstiftet" i Göteborgs hamn, några få platser kvar även här. Vad gäller de olika Polen-resorna, så blev anstormningen stor till den som Leija anordnar. Resekommittén försöker därför ordna en likadan resa till med Leija men ingen dag för denna bestämd ännu. 
*Mats slog ett slag för historiecirkeln som startar den 10 februari, där det finns några platser kvar om någon har blivit inspirerad av kvällens historieföreläsning. Mats meddelade också resultatet från uttagningstävlingen till frågesporttävlingen Hjärnkoll, där det vinnande laget bestod av Dan Waern, Hans Carlsson och Kent Björner.
Efter en härlig fikastund var det så dags för vin- och blomsterlotteriet och Hasse började som vanligt med att presentera kvällens vin. Det var ett syditalienskt sådant – Sangiovese - från regionen Apulien. Blommorna för kvällen var primulor i olika färger eller, som sakkunnige Håkan Alfredsson upplyste om, Primula vulgaris.
Rosey skrev detta