Referat från månadsträff 9 april

Månadsträff 2018-04-09 med Tommy Lundberg!


114 medlemmar samlades denna kväll för att åter ta del av naturfotografen Tommy Lundbergs underbara bilder och roliga berättande - det var precis ett år sedan han var hos oss förra gången. Detta skulle lätt kunna bli en tradition för Tommy kan verkligen underhålla.

Innan underhållningen började fick vi information från chefen för Veteranpoolen i Borås, som också hade med sig en man som arbetar för dem. Vi fick veta vilken nytta de som jobbar i Veteranpoolen gör för dem som behöver hjälp med något. Det kan vara trädgårdsarbete, snickeriarbeten, måleriarbeten, ja det mesta som folk behöver hjälp med. Många pensionärer tycker om att känna sig nyttiga också efter pensioneringen och kan i Veteranpoolen själva bestämma hur mycket de vill arbeta

Tommy började med att berätta om hur lätt det är att bli fast i ett intresse, som i hans fall naturfotografens. Vi fick se en bild på en man i en rullstol och Tommy berättade att denne man hade ramlat igenom ett tak och brutit nära nog alla ben i kroppen och blivit sittande i rullstol. Trots detta släppte han inte sitt foto- intresse utan blir körd (av sin hustru tror jag) i en VW-buss ut i naturen så att han trots sitt handikapp kan fortsätta med sin fotografering.


Tommy bor i Öxabäck sedan slutet på 80-talet och har naturen inpå knutarna. Vi fick se en fantastisk närbild på en älg med minst sagt vild blick och han berättade hur han hade fått fly för sitt liv för att undkomma älgen. Han hade riggat upp kameran endast cirka 10 meter från älgen och satt in den på tid, sedan fick han springa då älgen tyckte att han kommit lite väl nära och började jaga honom. Tack vare att älgen snubblade på en stenmur hann Tommy sätta sig i säkerhet i en lada i närheten. Ett sånt foto har nog aldrig tidigare skådats, Tommy stirrade verkligen döden i vitögat och hade inte älgen snubblat hade han inte stått här idag sa han.


En annan gång hade någon hittat en älg infrusen i en tjärn och ringt till Tommy, som hastade dit och fotograferade. Den stackars älgen hade gått igenom tunn is, antagligen i kvällningen, och så hade det blivit kallare och kallare allteftersom kvällen led och isen hade frusit till runt honom och han var fast. När Tommy åkte tillbaka till tjärnen någon eller några dagar senare hade någon sågat av älghuvudet och tagit det med sig. Någon hade sett en bil med europeiska skyltar i närheten av platsen.

Vi fick se en söt bild på en lämmel men man ska inte tro att de är små snälla söta djur för en gång bet sig en lämmel fast i Tommys stövel och vägrade släppa taget. Mycket fågelbilder blev det också, ofta tagna i motljus och i de mest otänkbara poser.

Nära Tommys bostad går highland cattles och betar och Tommy ställer sig in hos dem genom att ge dem färskt gräsklipp varje gång han klipper gräset. På så sätt kan han komma dem nära och få fantastiska bilder. En bild som jag fastnade för särskilt var ett stort vackert vävt spindelnät genom vilket man såg en slånbärsbuske med massor av stora blåa bär.


Vi tackade Tommy för ännu en underhållande kväll och några stannade till vid ett bord och köpte fina bordstabletter med djurmotiv, som hans hustru skötte försäljningen av.


Erna informerade om den förestående resan till Backa Kulturhus och teaterföreställningen "Sista Dansen" av Carin Mannheimer och Alice informerade om att vår förening har fått ihop en valberedning bestående av Ann-Sofie Larsson, Göran Tellander och Eva Bodén och vi välkomnade dem. Hon informerade också om att det kommer att hållas ett föredrag - "Fallskador, ett seniorproblem" -i Immanuelskyrkan i Borås fredagen den 20 april kl 9:30-13:30. Alice la också ut anmälningslistor till jubileumsfesten den 5 maj. Entréavgiften är 150:- och kan betalas in till föreningens bankgirokonto 5407-3614 eller swischas till nr 123 511 7114.


Till vår stora överraskning förplägades vi sedan med grillade kycklinglår och potatis- sallad samt en smarrig liten efterrätt och kaffe. Fem flaskor vin och 20 krukväxter hittade till sina vinnare och jag tror att alla gick hem glada och nöjda med kvällen.


Rosey