Referat från Månadsträff 8 januari

  • Christer Falk

Första träffen för året samlade 117 medlemmar och Christer Falk gästade oss för tredje året i rad med sin berättelse "Backspegel nr 3" som han kallar den. Detta börjar bli en januaritradition och vi får väl se hur länge Christer och materialet räcker – länge än skulle jag tro.


Han började med att visa en bild på Bertil Lundqvist och Olle Palmborg när SPF firade 10-årsjubileum 1998. Medlemsantalet var då 114. Den 24 maj 1988 startades SPF-avdelningen i Bollebygd. En interimsstyrelse bildades då och kom att bestå av följande personer: P-O Aspestrand, Gesebol - ordförande och sammankallande, Bertil Lundqvist, Bollebygd - vice ordförande, Bertil Svensson, Bollebygd - kassör och Anna-Greta Florén, Bollebyg - sekreterare.


Christer berättade vidare om BIF:s 75-årsjubileum 1982 (föreningen föddes den 17 februari 1907), då man hade jubileumsmiddag på Restaurang Bollekollen. Han nämnde profiler som Rolf Johansson, Herman Trygg, Nisse Nätt m fl.


Vi fick se härliga bilder på Bollekollen från 1985 med mycket snö och fullt med folk som åkte skidor. Campingen var full med husvagnar. Till och med folk som bodde i närområdet campade vid skidbacken.


En hel del fotbollsprat blev det och Christer berättade med stolthet att han haft Anders Svensson övernattande hos sig i gillestugan i sitt hus någon gång på 90-talet. Denne duktige fotbollsspelare spelade under tonåren i Hestrafors IF innan han värvades över till Elfsborg 1994. Han är den svenske fotbollsspelare som gjort flest landslagsmatcher (148 landskamper tog undertecknad reda på via Wikipedia).
Christer berättade att han fått lite gliringar för att han har så lite kvinnor med i sin digra samling bilder men tycker att vi kvinnor får skylla oss själva som inte håller oss framme. För att råda lite bot på detta hade han med två bilder på två olika flicklag i fotboll som uppskattningsvis var avbildade för 20-30 år sedan. Med hjälp av åhörarna kunde några av flickorna identifieras.


Så fick vi höra om poliskonstapel Stig Ryd, som avgick med pension 1992. På den tiden fick man inte arbeta efter pensionsåldern. Han hade då arbetat som polis i 42 år, 38 av dem i Bollebygd. Han hade tidigare arbetat i Lerum och när han skulle gå över till Bollebygd sa hans arbetskamrater: "Ska du verkligen börja arbeta i laglöst land?" På sätt och vis fick de rätt för under hans första år i Bollebygd hände en hel del. T ex återfanns många bilar i bollebygdstrakten, som hade blivit stulna i Göteborg. Han var också ofta och gärna i skolorna och berättade om sitt arbete. Han lär ha sagt när han gick i pension: "Det känns bra att gå nu när brutaliteten ökar". Det kan man tyvärr säga än idag, att brutaliteten ökar.


Skjutbanan i Varpås nämndes också och Christer berättade att han tjänade några av sina första pengar på att vara markör på skjutbanan.


Vi fick höra mycket om hur folkomröstningen huruvida Bollebygd skulle bli egen kommun eller inte gick till. Man hade först ett jättemöte 1993 och fick ta till kyrkan för att alla skulle få plats och Bertil Hanberger hälsade alla välkomna till "julottan", för så mycket folk brukade det inte vara i kyrkan annat än på julottan. Christer själv var i början inte för Bollebygd som egen kommun och i Töllsjö, Gesebol, Hultafors och Olsfors var man inte heller det. Resultatet av folkomröstningen var inte så övertygande. Det blev 55 % ja-röster och 45 % nej-röster. Folkomröstningen var inte beslutande utan regeringen skulle väga in andra kriterier i sitt beslut om hur det skulle bli. Men vi vet ju alla hur det slutade och Bollebygd firade ett sprakande nyår 1994 för att fira att vi blev egen kommun 1995. Vi fick höra och se Jan-Åke Anderssons eldiga tal på nyårsaftonskvällen.


Erik Eriksson från Hallgärde nämndes också. Han var en duktig snickare och startade tillverkningen av ballebomöbler 1926. Han gick så småningom över till att bygga hus men gick efter pensionen åter över till att snickra ballebomöbler. Erik bodde under sina sista år på Bollegården och var en stor PR-man för detta boende. Han tyckte att han aldrig hade haft det så bra som när han kom dit. Sonen Kjell var närvarande ikväll och kunde fylla i en del luckor för Christer och åhörarna om sin pappas gärningar.


Historien om Tyftet och hur gården 1982 donerades till kyrkan av Anna och Elvira Olsson fick vi också höra om samt hur Tyftet senare såldes av kyrkan till Bollebygds kommun. Systrarna Anna och Elvira Olsson kallades på bygden för "kjortlabönderna", då det ju inte var så vanligt med kvinnor som var bönder.


Ingegerd Eiserholm nämndes också, en färgstark kvinna med stora kunskaper om form, färg och tyger. Hon var mönsterkonstruktör och arbetade också för Vuxenskolan i 20 år. Hon var mycket skicklig i att tillverka alster i lappteknik. Christer berättade att Borås Tidning vid något tillfälle lät samla in slipsar, som av skickliga händer skulle sys om till något annat användbart och sedan aktioneras ut. Vart pengarna skulle gå kommer jag inte ihåg om Christer sa något om men Ingegerd gjorde i alla fall en färgglad stolsdyna av en massa slipsar. Till saken hör att hon hade svårt att skiljas från sina alster och ropade själv in den på aktionen, till vilket pris vet man dock inte.


Christer höll igång i en timma och en kvart och jag kunde ha fått med mer men detta får räcka. Efter detta smakade kaffe, laxbakelse och kaka mycket gott. Men först informerade Erna som vanligt om vårens resor och gav en beskrivning av hur Norge-resan skulle bli – vilka platser som skulle besökas, var övernattning skall ske o s v. Säkert är att det blir några jättefina dagar i Norge med mycket att uppleva. Elvy pratade om vårens cirklar och Mats om veteranvetar- tävlingen Hjärnkoll, där han ju har uttagningstävling på måndag den 15 januari kl 18:00 i Bollegården. Alla är välkomna dit – antingen som tävlande eller också "bara" som påhejande publik. SPF bjuder på kaffe med dopp.


Rosey Rinde