Ullywood-resan 8 juni

Länk till bilder

Referat Ullywood-resan.
 
Vi lämnade Marknadsplatsen, en full buss med förväntningar om att få se och höra om filmstaden Ulricehamn.
 
Många filmer har spelats in och då främst av Colin Nuthley och Helena Bergström.
 
Vår guide Gun Olsson berättade med inlevelse om platser, filmer och om både Colin och Helenas bakgrund.
 
Första stoppet på Källebacka, där hälften fick guidad visning av Lars-Erik Josefsson och hälften god lunch på ” Hemma på Källebacka” och vise versa. Det 7-sitsiga dasset, dammen där Helena badade och den fina gamla gården och flera berättelser om inspelningarna var roligt och intressant.
 
Efter detta gick färden vidare via gamla Marbäcksvägen – en gång kallad ” Sveriges vackraste väg” och vi fick se klippan där den stackars tösen hittades död i serien Saknad.

Vidare genom Ulricehamn, med stopp vid Stadshuset och berättelsen om premiärerna av de olika filmerna, ja till och med Världspremiärer. Vidare genom staden mot inspelningsplatsen av ” Vilken jävla cirkus” vid Motorcrossbanan vid Kroken. Via Timmele och flygplatsen, som också var med i filmen Änglagård.
 
Via Brostorp, där Sven Wolter och Viveca Seldahl bodde.
 
Mycket fick vi lära om alla filmer och personerna och det efterlängtade kaffet fick vi på Hökerums slott, där Peter och Katarina berättade om slottet och den berömda trappan i ” Bröllop, begravning och dop”.
 
Visst kan man kalla Ulricehamn för Ullywood inte minst när man hör att även Lukas Moodysson skall spela in film i Ulricehamn.
 
Text Lena Tjäder