3 dagar i Skåne och Danmark

En hel buss med pigga, glada pensionärer startade från Marknadsplatsen klockan 8.00 med kosan ställd till Skåne och Danmark.

3 dagar i Skåne och Danmark 
Bildrer från resan
 
En hel buss med pigga, glada pensionärer startade från Marknadsplatsen klockan 8.00 med kosan ställd till Skåne och Danmark.
Våren som sakta startat men som vi visste stod i full blom i Skåne, väntade oss.
 
Första stoppet, för medhavd fika, i Skärshult. Efter bensträckare och kaffe fortsatte vi mot
Skummeslöv och Båstad. Kerstin Olsson guidade oss genom Båstad och vidare mot Italienska vägen, där vi för övrigt stannade för förfriskningar, och fram till vinprovning och lunch på Arilds vingård. Tack Kerstin för proffsig guidning!
 
Arilds Vingård, en fantastisk anläggning med stora odlingar och goa viner. Inspirerande höll en av ägarna en provning av deras viner. Bubblet smakade himmelskt och så även de vita och röda vinerna.
 
Vidare mot hotellet i Helsingborg, där vi skulle stanna två nätter. Efter en kort promenad till Restaurangen ”Old Times” serverades vi plankor med antingen kött eller fisk. Jättegott och lite nostalgiskt.
 
Tidig morgon med båten till Danmark och Roskilde. Här såg vi Vikingamuseet, intressant med vår historia om Vikingarnas framtåg. ” Elvakaffe” utanför bussen och vidare till Domkyrkan, byggd på 1200-talet och ett av kulturarven. Egen tid med shopping i ösregn och åska i Helsingör, Smörrebröd, en lille och en stark eller kanske kaffe och” äblekake” smakade gott. Liten kort vilostund på hotellet innan middagen på Oasen, inte kaffe och go smörgås som på vår namne i Ulricehamn, utan ännu mer nostalgi med Fondue med goa tillbehör. Detta åt man ju ofta på 70-80-talet men var lika gott idag.
 
Efter sovmorgon gick färden mot Sofiero. Guidad tur om slottet och parken. Mellan åren 1905-1973 var det Gustav VI Adolf som förvaltade slottet. Först med Margareta av Storbritannien, som han blev störtförälskad i. Han till och med byggde engelska skorstenar, som inte kunde användas, men som påminde henne om sitt hemland. Margareta dog redan 1920 men kungen gifte om sig med Louise Montbatten 1923 och hade slottet till sin död 1973.
 
Efter ”11-kaffe” styrde vi kosan till Kullens Fyr med en vidunderlig utsikt över till Danmark.
Genom skir bokskog gick färden till Kullabergs Värdshus med god lunch/middag bestående av Wallenbergare och kaffe med kladdkaka.
 
Nu var det bara hemresan kvar. Efter bensträckare med glass i Smålandsstenar, var alla nöjda med resan.
 
Vår fantastiske chaufför Peter byter vi inte ut för allt guld i världen. Service på högsta nivå.

Text Lena T.
Foto Bo Inga