2018 09 08 Qvarnstensgruvan

Uppdaterades: 11 september 2018

SPF i Töreboda på utflykt till Qvarnstensgruvani Lugnås 8 sept.
Den utflykten började inte bra. Mulet och hällregn. Men en SPF:are ger sig inte, och det visade sig vara rätt inställning. Knappt hade vi lämnat Töreboda förrän det började spricka upp, och när vi nådde parkeringen några hundra meter från gruvan silade solen skönt ner genom grönskan. Därefter vidtog en lättsam vandring genom gethagen ner mot gruvan.
Vi togs emot av en entusiastisk skara som strävar att hålla igång kulturarvet Qvarnstens gruvan. Först fick vi, av en glad och kunnig guide, höra hur några cisterciensmunkar, redan på 1200-talet, satte igång det digra arbetet att hugga ut kvarnstenar. Denna verksamhet höll sedan på ända in på 1920-talet. Vår guide hade mycket att berätta om brytningen, och ambitionen att på ett lättfattligt sätt delge oss det. Vi fick se hur man i början arbetade i dagbrott och kämpade sig genom olika bergarter ner till den eftertraktade gnejsen, som lämpade sig särskilt bra till kvarnstenar. Senare kom man dock på att man kunde arbeta sig in i platåberget frånsidan.

Så var det dags för "hjälmar på" och en vandring in i berget för att beskåda de gamla arbetsplatserna. Det var fascinerande att se hur de runda formerna i bergväggen där kvarnstenarna huggits ut fortfarande finns kvar. Efter all intressant information av geologisk och mänsklig art var det skönt att inifrån bergets kyla komma ut i solskenet igen till väntande gott kaffe och våffla. Några av oss besökte den geologiska stationen man hade satt upp, det var ju geologins dag. Efter en liten runda för att se vad de lokala tillverkarna hade att komma med vidtog vandringen uppför bergsidan och hemfärd efter en mycket givande dag.

Text Inga Thoren    Foto Åke Jernetz

Publicerades: 08 september 2018 Uppdaterades: 11 september 2018