2017 06 17 Skåneresan

Uppdaterades: 02 juli 2017

Årets läs- och res resa för Törebodas SPF-seniorer gick denna gång söderut mot Skåne. I hällande regn gav vi oss iväg, men redan före Göteborg tittade solen fram och sedan var den med oss alla fyra dagarna. Första besöket gjordes vid Kullens fyr där vi inte bara kunde beundra den fantastiska utsikten, utan även fick en intressant guidning. Vi fick veta att fyrens starka ljus kan uppfattas 5 mil ute till havs och att djupet utanför är 27 meter. Vi fick klättra upp till lanternan, men också höra mycket annat om händelser vid fyren och hur människor levde i dess närhet. Nästa stopp var vid Sofiero slott, där vi tillsammans med en vacker utsikt fick en excellent lunch och därefter en mycket trevlig och kunnig guidning runt den underbara parken.

Dag två inleddes med en rundvandring vid Kulturen i Lund och senare ett besök i domkyrkan med ännu en mycket trevlig och påläst guide. Därefter for vi österut mot Ale stenar med sin säregna atmosfär ruvar på sina många hemligheter, som man ännu med säkerhet inte kunnat komma underfund med. De 2 följande nätterna bodde vi alldeles vid havet i den mysiga staden Simrishamn, där vi gjorde egna strövtåg runt hamnen och de små gränderna med sina vackra hus där många hade de speciella utsirade simrishamnsdörrarna.

Största delen av dag 3 tillbringades i Ystad där vi först fick göra en rolig och en intressant rundvandring i Wallanders fotspår. Den började vid stationen (i filmerna polisstationen) där Wallanders hund Jussi (konstverk)troget står bunden vid räcket med en vattenskål framför nosen.
Därefter blev det besök hos konstnärinnan Gunilla Mann där vi fick se hennes målningar med sitt myller av personer och miljöer.

Dag 4 var det alltför snart dags för hemfärd, men vi hann med ett besök i Åhus och dess sprittillverkning, dock utan avsmakning. Den sista men inte minst spännande upplevelsen fick vi vid Tykarp. Där fick vi gå ner i underjorden och vandra i kalkgruvans kalla irrgångar, lyckligtvis med guide annars hade man lätt kunnat bli kvar därnere. Vi fick höra om hur arbetarna i gruvan levde, att männen var de som bröt loss kalkblocken, medan kvinnorna hade det tunga arbetet att forsla upp dem ur gruvan. Vi var ganska tacksamma för att kunna komma upp i solljuset och vår buss med chaufför som några timmar senare såg till att vi välbehållna var tillbaka i Töreboda igen.

Inga Thoren.

Foto Åke Jernetz


Publicerades: 02 juli 2017 Uppdaterades: 02 juli 2017