Covid Vaccination Fas 2 pågår för fullt.

Vaccination Covid fas 2 pågår för fullt. Närhälsan kallar nu personer 70+ och Centralhälsan 75+. Vaccinationstakten förväntas öka avsevärt de närmaste veckorna.

  • Vaccinspruta 2

Länk till Falköpings hemsida om vaccination

Föreningsinformation angående covidvaccin m m. (2021-02-22)          Pensionärsrådet vid Östra Hälso- och Sjukvårdsnämnden har regelbundna möten 4 gr per år och består av nämndens presidie och olika tjänstemän beroende på frågeställningar samt representanter från pensionärsorganisationerna. Vi har i dag haft ett digitalt möte och behandlat ett antal punkter bl a covidvaccineringen och svårigheten att få tid för röntgen i närområdet.
Covidvaccineringen:
Vi väntar alla ivrigt på vår vaccinering så att vi kan återgå till ett så normalt liv som möjligt men vi märker ju att informationen hela tiden ändras. Detta beror mestadels på den dåliga informationen som råder kring vaccintillgången. Enligt dagens information gäller:
Vaccination Fas 2: Start 1 mars med reservation
Vi hoppas verkligen att detta datum kan hållas. Man ska börja med de äldsta för att sedan arbeta sig nedåt mot 65-åringarna. Du som är 85 år eller äldre kommer att bli uppringd för erbjudande om vaccinationstid. Övriga får följa informationen via hemsidor, tidningar eller ringa sin vårdcentral. Hur fort det kommer att gå att få alla vaccinerade beror i första hand på tillgången på vaccin. Vårdcentralerna är redo och bara väntar.
För att hålla dig uppdaterad, sök information på din vårdcentrals hemsida om datum och annat kring detta.
Vi ber er som får detta mail att sprida information till de ni känner/vet som inte har mailadress och som vi alltså inte kan nå denna vägen.
Röntgen
Det råder stor personalbrist på röntgenavdelningen vid Skas både vad gäller röntgenläkare och röntgensköterskor. Detta leder till att ett stoooort antal patienter får åka väldigt långa sträckor, och är du 70+ i egen taxi p g a rådande pandemi för att få genomgå en röntgen. En orsak till bristen på sköterskor är att drygt 2/3-delar av de som börjar en utbíldning till röntgensköterska hoppar av sin utbildning innan de är klara. En trend som måste brytas!
Med vänlig hälsning
Ella Johansson, PO Damberg och Inger Wedholm,
Representanter i Östra Hälso- och Sjukvårdsnämnden för
SPF Seniorerna Skaraborgsdistriktet

Vilka ingår i Fas 2?

Den andra fasen innefattar följande riskgrupper:

Personer som är 65 år och äldre, varav de äldsta vaccineras först.
Personer som har genomgått en benmärgstransplantation, eller annan organtransplantation, och deras hushållskontakter.
Personer med dialysbehandling och deras hushållskontakter.
Personer som är 18 år eller äldre och som får insatser enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
Personer som är 18 år eller äldre och som har assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken. De äldsta erbjuds vaccination först.
Personal inom vård och omsorg (inklusive LSS), som arbetar nära de patienter och omsorgstagare som nämns i ovanstående punkter.