Påverka opinion

<>  Insändare i Skaraborgs lokalpress i mars 2024

Alla samhällsaktörer måste ta sitt ansvar – få stopp på bedrägerierna  

Bara under 2023 bedöms bedragare ha lurat till sig 700 miljoner kronor av privatpersoner. Bedrägerier är en av den organiserade brottslighetens största intäkter. Personer i alla åldrar drabbas, men seniorer är särskilt utsatta. Följden blir förlorade livsbesparingar och försämrad livskvalitet. De drabbade upplever oro och skam, och tilltron till samhället och andra människor sjunker.

Bedragarna använder skickligt människors rädsla för just bedrägerier, i nästa steg är banksäkerheten för låg och förenklar därmed för den kriminella ekonomin. Bankerna lägger ansvaret på kunderna, som själva får stå för förlusten. Politiken har heller inte vidtagit några effektiva åtgärder. Bedrägerierna har därmed vuxit i omfattning utan några större hinder och de drabbar allt fler.

SPF Seniorerna informerar brett om hur man skyddar sig mot bedrägerier, vi anordnar webbinarier och samarbetar med Polisen för att våra medlemmar ska undvika att drabbas. Allt detta och nya insatser kommer vi att fortsätta med. Men det kommer inte att räcka.

Det krävs också kraftfulla åtgärder från både bankerna och regeringen:
 -  Bankerna kan på egen hand öka säkerheten i sina system. Exempelvis överföringsfördröjningar, beloppsbegränsningar samt spärrar mot överföringar till okända konton och om kunder skulle bryta mot sina betalningsmönster.
 -  Tillgången till detaljerad information om potentiella brottsoffer på digitala söktjänster måste begränsas. Den som önskar ska inte behöva få sina personuppgifter publicerade på nätet.
 -  Regeringen bör ålägga bankerna ett större ansvar för de förluster som uppstår och för att försvåra för bedrägerierna. Bankerna måste ta sitt ansvar som samhällsaktör.

Alla aktörer i samhället måste ta sitt ansvar och se till att bedrägerierna får ett slut.

Christer Eliasson Distriktsordförande SPF Seniorerna Skaraborg
Eva Eriksson Förbundsordförande SPF Seniorerna 

<> Insändare i Skaraborgs lokalpress november 2023

 

Det måste löna sig att ha arbetat ihop sin pension 

För tre av fyra svenskar, idag och imorgon, lönar det sig dåligt att arbeta ihop sin pension. Medan det för en av fyra svenskar troligen kommer att löna sig. För merparten av oss kommer det alltså inte att löna sig att ha arbetat för vår pension.
Ändå var tanken med det nya pensionssystemet att pensionen i högre grad ska bygga på utfört förvärvsarbete. Detta levs alltså inte upp till idag. Pensionssystemet liknar nu alltmer ett folkpensionssystem där alla får ungefär samma allmänna pension.

Vi är många som har betalat eller betalar in till pensionen med arbetstid och slit och sedan upplever att den pension man får är en stor besvikelse. När det saknas koppling mellan arbetsinsatser och pensionsnivå minskar tilliten till systemet och människor ifrågasätter nyttan med att arbeta för pensionen.

Politiska beslut de senaste åren har bidragit till denna utveckling. Grundskyddet har höjts och inkomstpensionstillägget har införts. Men samtidigt har förstärkningar av den inkomstrelaterade allmänna pensionen och åtgärder för ett verkligt längre arbetsliv negligerats.

Vi från SPF Seniorerna menar att politiken måste renovera systemet snarare än rasera det. Brandkårsutryckningar som skattesänkningar, olika tillägg och utdelning av överskott räcker inte. Vill man verkligen ha ett inkomstbaserat pensionssystem så finns inga genvägar, då måste avsättningarna till inkomstpensionen höjas och komma både dagens och framtidens seniorer till del.

Christer Eliasson 
Distriktsordförande SPF Seniorerna Skaraborg

 

<> Insändare i Skaraborgs lokalpress oktober 2023  

Precis som för andra tjänster måste det gå att räkna ut vad hemtjänsten kostar

I vårt län är det bara 4 av 15 kommuner som man räkna fram priset för vad hemtjänsten kostar för den enskilde. Detta framgår av Hemtjänstindex 2023 som lanseras i december.
Vad kostar det? Den frågan vill vi ha svar på innan vi väljer att köpa en tjänst. Vad hemtjänsten kostar är individuellt – bland annat utifrån inkomstnivå, hemtjänstens omfattning och timpris. En fast prislista på kommunens hemsida räcker inte. Det behövs någon form av räknesnurra för att få fram en korrekt avgift i varje enskilt fall.

Hur kommunen informerar om hemtjänsten och vad hemtjänsten kostar är ett av de moment som vi seniorer själva anser spela roll för hemtjänstens kvalitet. Därför lanserades Hemtjänstindex förra året, på initiativ av SPF Seniorerna, där grunden är just seniorers egen uppfattning om vad som är viktigt i olika delar av hemtjänsten. Indexet ger ett samlat mått på hemtjänstens kvalitet i alla kommuner genom att väga samman befintlig statistik från bland annat Socialstyrelsen.

För många pensionärer är ekonomin begränsad, en uppgift om priset på hemtjänsten är därför ett måste. I 2023 års Hemtjänstindex, som lanseras den 5 december, ser vi redan nu att det endast i 13 procent av landets kommuner är möjligt att räkna fram priset för vad hemtjänsten kostar. Övriga kommuner ger bristfällig eller ingen information om priset.
I vårt län är det bara 4 kommuner av 15 som har en fullgod prisinformation, nämligen Skövde, Falköping, Mariestad och Gullspång.

Vilka blir då konsekvenserna? Risken är att man avstår från att söka hemtjänst, trots behov, då man oroas över att det blir för dyrt. Eller accepterar maxtaxan om det känns integritetskränkande att be kommunen räkna fram kostnaden. Det går heller inte att jämföra med eventuella RUT-tjänster.

Visserligen är information och kostnader bara en del av Hemtjänstindex, men individen måste ges möjlighet att räkna ut vad ens kostnad för hemtjänst blir samt kunna bedöma om timkostnaden känns rimlig. Vilken annan tjänst är vi beredda att köpa utan att på förhand veta vad det kostar?

SPF Seniorerna menar att skärpning måste till. Kommunerna här i Skaraborg måste kunna erbjuda sådan basal information som att räkna ut kostnaderna för hemtjänsten.

Christer Eliasson
Distriktsordförande SPF Seniorerna Skaraborg

<>  Uttalande vid SPF:s årsstämma i Mariestad 20230413 
"Korta vårdköerna  -  Dubbla budskap från politikerna"

<>  Skrivelse till socialcheferna i Skaraborgs kommuner 2023-02-17 
                                                                                                                    23-02-17
Till Socialcheferna i Skaraborg

För första gången har Hemtjänstindex presenterats. Det är ett övergripande kvalitetsindex för den svenska hemtjänsten i alla 290 kommuner. Hemtjänstindex, som offentliggjordes i november 2022, är en sammanställning av en mängd olika befintliga data som indikerar hur kommunen lyckas med kvaliteten i hemtjänsten. Ambitionen är att Hemtjänstindex ska bli ett värdefullt redskap för alla kommuner som vill erbjuda en hemtjänst av hög kvalitet. 
Hemtjänstindex ger en helhetsbild av hur bra en kommun är på att leverera hemtjänst, utifrån seniorernas perspektiv. Indexet fångar upp hela processen, från att behov av hemtjänst uppstår, via ansökan, biståndsbeslut, uppstart och utförande av hemtjänsten. Indexet väger samman relevanta mätningar och relevant fakta och statistik. Hemtjänstindex ska göra det enkelt för kommuner att se vad som behöver göras för att höja kvaliteten.
Hemtjänstindex är ett mått på hur kommunerna lyckas i kvalitetsarbetet. Men, indexet är inte bara en siffra och en rankinglista. Det finns ett utförligt material för varje kommun som indexet bygger på. Kommunen har möjlighet att beställa en fördjupningsrapport där detta material är sammanställt och där det framgår i detalj var insatser bör göras för att uppnå förbättringar. I rapporten finns också hänvisning till goda exempel som kommunen kan ta efter. Rapporten kan därmed

   ¤ ge en förklaring till kommunens indexresultat och
   ¤ visa var och hur vi kan förbättra kvaliteten 
   ¤ utgöra en nollmätning, som gör att vi vid nästa års index kan se om och hur             kvaliteten förändrats

Vår uppmaning är att kommunen beställer en fördjupningsrapport och med den som stöd utvecklar en hemtjänst av hög kvalitet till gagn för de som har behov av tjänsterna och deras närstående. Rapporten beställs enkelt här: https://hemtjanstindex.se/bestall-kommunrapport/ 
SPF Seniorerna i Skaraborg är en viktig partner för att utveckla hemtjänsten och omsorgen av en allt äldre befolkning. Vår förhoppning är att alla Skaraborgs kommuner bjuder in till dialog kring dessa viktiga frågor och nyttjar den kunskap och erfarenhet som finns hos Seniorerna.

Med vänlig hälsning  
Christer Eliasson  
Ordförande SPF Seniorerna Skaraborgs distrikt  
Telefon 070-893 22 24  

Kopia till  
Ordförande i SPF Seniorernas lokala föreningar, Distriktsstyrelsen Skaraborg

 

<> Insändare i Skaraborgs lokalpress 2023-02-15

Hemtjänstindex – en viktig möjlighet för kommunerna
Hur bra eller dåligt fungerar hemtjänsten i kommunen? Det hemtjänstindex som SPF Seniorerna tagit fram ger svaren på de frågorna. Nu är det upp till kommunerna att våga ta del av svaren. Endast Skövde, Skara samt Götene har beställt fördjupad analys av den rikstäckande undersökningen. Frågan är varför övriga kommuner i Skaraborg struntat i möjligheten.
För cirka tre månader sedan lanserade SPF Seniorerna Hemtjänstindex. Det är ett index och en rankinglista för Sveriges alla 290 kommuner som väger samman olika mått för att ge en samlad helhetsbild av hur bra en kommun är på att leverera hemtjänst, utifrån seniorernas perspektiv. Indexet fångar upp hela processen, från att behov av hemtjänst uppstår, via ansökan, biståndsbeslut, uppstart och utförande av hemtjänsten. Indexet väger samman alla relevanta mätningar och all relevant fakta och statistik.
Bakom det samlande indextalet finns delindex kopplat till olika kvaliteter i allt det som är hemtjänst och som gör det möjligt att analysera styrkor, utvecklingsområden och få stöd för prioriteringar. Jämförelserna och möjligheten att identifiera framgångsfaktorer kommer att driva på kvalitetsutvecklingen. 
Hemtjänstindex ska göra det enkelt för kommuner att se vad som behöver göras för att höja kvaliteten. Det sammanfattande indexet ligger till grund för rankinglistan där kommunerna jämförs med varandra. För hela riket ligger detta index mellan 40 och 65 på en skala där 100 är perfekt. Av Skaraborgs 15 kommuner har Essunga högst index på 59,3 och Tidaholm det lägsta på 46,8. Vi kan konstatera att även i de bästa kommunerna finns en hel del som kan bli bättre.
Arbetet med att bygga upp systemet har finansierats med projektpengar från Allmänna Arvsfonden och all tillgänglig expertis har varit engagerad. Avsikten är att framöver årligen ta fram uppdaterat index för att göra det möjligt att följa utvecklingen och kunna läsa av hur kommunernas tjänster förbättras.
För att finansiera arbetet med detta erbjuds kommunerna att köpa det mer detaljerade analysmaterialet i form av en rapport med den egna kommunens resultat. I beställningen ingår även tillgång till ett digitalt rapportverktyg där kommunen på egen hand kan se sina starka och svaga sidor som grund för sitt förbättringsarbete.
Av Skaraborgs 15 kommuner är det hittills bara Götene, Skara och Skövde som beställt rapporten som verktyg för sitt utvecklingsarbete och som ska göra det möjligt att följa utvecklingen av Hemtjänstindex över tid. Vi vill påminna övriga kommuner om vikten av att arbeta med att förbättra kvaliteten i den för så många seniorer livsavgörande hemtjänsten och ta hjälp av Hemtjänstindex för att identifiera var behovet är störst.

SPF Seniorerna Skaraborgsdistriktet 
Christer Eliasson, ordförande

<> Insädare i Skaraborgs lokalpress i slutet av juni 2022:

Vem är nöjd med pensionssystemet?  

Här i Skaraborgs län bor 64400 pensionärer. För många av oss seniorer är pensioner samt vård och omsorg de viktiga sakfrågorna inför valet. Drygt var tredje pensionär kan också tänka sig att byta parti till ett parti som fokuserar på äldrefrågor, det är en tydlig signal på att partierna inte prioriterat seniorpolitiska frågor.  
Det är därför positivt att politiken under våren har börjat diskutera pensionärers ekonomi. Men det saknas fortfarande besked om vad partierna tycker om själva pensionssystemet. En allmän pension som bara motsvarar halva ens lön, och hamnar allt längre ifrån ambitionen på runt 60 procent av slutlönen, är dessvärre genomsnittet idag och vad som väntas också i framtiden. Det räcker inte tycker vi, men vad tycker politikerna då?  
Vi i SPF Seniorerna vill ha konkreta besked från länets riksdagsledamöter. Hälften av länets pensionärer har idag en total pension på som mest cirka 17000 kronor före skatt (gäller Falköpings kommun) Också morgondagens pensionärer kan räkna med denna pensionsstandard - även om de arbetar längre.

Är detta en värdig inkomstnivå efter ett långt arbetsliv?
Är politikerna nöjda med de pensioner som systemet levererar idag och väntas ge i framtiden?
Om inte, vad och hur vill ni förändra i systemet?  

Christer Eliasson
Distriktsordförande SPF Seniorerna Skaraborg

 

<> Insändare i Skaraborgs lokalpress i mitten av december 2019:

Var rädd om den resurs vi seniorer är här i Skaraborg
Andelen seniorer ökar i samhället, men alltför sällan beskrivs den nytta vi gör i länets kommuner och i samhället i stort. SPF Seniorerna skapar gemenskap, aktiviteter och bedriver friskvård i våra föreningar. Vi seniorer arbetar ideellt, vårdar anhöriga, ställer upp för våra barn och barnbarn och glöm inte att nästan var fjärde skattebetalare är en senior.

Dessutom driver vi och bevakar alla äldres intressen gentemot politiken. Här i Skaraborg arbetar vi bl a för:

  • att vårdcentralerna förbättrar sin geriatriska kompetens;
  • att äldreomsorgen utgår ifrån äldres behov;
  • att det byggs fler trygghetsbostäder;
  • att måltiderna inom omsorgen förbättras;
  • att motverka fallskador

Under år 2020 planerar vi för att fokusera på att minska den ofrivilliga ensamheten bland äldre.

Självklart höjer vi våra röster om politiken föreslår kraftiga försämringar för seniorer. Samtidigt vet vi att kommuner och region står inför tuffa tider framöver. Från SPF Seniorerna är vi beredda att samverka för att sköra äldre inte ska drabbas - vi kan bidra med erfarenhet, idéer och insatser för att tillsammans hitta lösningar.

Men då krävs att samhället värnar, lyssnar på och tar tillvara på den resurs som vi seniorer faktiskt är och kan vara i större utsträckning.

Rune Kjernald
Distriktsordförande SPF Seniorerna Skaraborg

 

Insändare i Skaraborgs lokalpress i mitten av januari 2019:

Tillgänglig vård i rätt tid - för hela Skaraborg
Inom SPF Seniorerna i Skaraborg med närmare 10 000 medlemmar, lägger vi mycken tid och kraft på frågor som rör vården och äldreomsorgens tillgänglighet och kvalitet. Vi har platser i regionens pensionärsråd och våra 27 lokala föreningar är representerade i de olika kommunala pensionärsråden.

För oss är dessa kanaler oerhört viktiga då de ger oss möjligheter att berätta för beslutsfattarna om äldres levnadsvillkor, oro och behov. Ibland blir vi informerade om kommande eller genomförda beslut men ofta får vi också möjlighet att påverka innan besluten tas. Vi kämpar, med växlande framgång, för att få komma in tidigt i besluts-processen. Men vi har ingen kanal till utföraren Skaraborgs sjukhus!

Invånarnas tillit och förtroende till vården och dess tillgänglighet hänger i stor utsträckning på hur snabbt jag kommer intill i vården och kan känna mig trygg i att få del av den höga kvalitén som vi vet att vår sjukvård ger sina patienter. Många vittnar om det fantastiskt fina omhändertagande och den goda vård som man upplever som patient i våra sjukhus - när man väl kommer in!

Många medlemmar har den senaste tiden uttryckt stor oro för vad de nya besparingarna på 250 mkr inom Skaraborgs sjukhus (SKAS) ska få för konsekvenser. Inte minst väcker förslag om neddragningar inom ambulansverksamheten starka protester. Behov av snabbt akut omhändertagande är inte bara en fråga för äldre utan lika viktigt för alla som drabbas av akuta livsfarliga sjukdomstillstånd eller olyckor.

Som del i de förslag som SKAS nu diskuterar föreslås också besparingar på 8 mkr. som rör ambulansverksamheten. Idag har SKAS i sitt uppdrag att i 90% av alla PRIO 1 alarm nå patienten inom 20 min. Verkligheten visar att detta inte nås i mer än i ett fåtal kommuner. Genomsnittssiffrorna i år pendlar mellan 62% och 97%. Det är inte acceptabelt!

SPF Seniorerna i Skaraborg kräver därför att styrelsen för SKAS tar allvarligt på den ökade otrygghet och oro som många känner vid försämringar av tillgängligheten till en god ambulansvård och snarare omfördelar resurser från andra verksamhetsområden till ambulansområdet så att det beställda målet att nå 90% av prio 1-fallen inom 20 minuter uppnås över hela Skaraborg. Alla skaraborgare har rätt till god ambulansvård oavsett var man bor!

SPF Seniorerna Skaraborgs distriktet
Rune Kjernald
Distriktsordförande