Hur skall välfärden finansieras?

Insändare av Peter Lindgren, SPF:s distriktsordförande i Skåne, gällande en artikel i Ystads Allehanda om välfärdens finansierande i framtiden.

  • Peter Lindgren, Distriktsordförande SPF Seniorerna Skåne

Hur skall välfärden finansieras i framtiden?

Ystads Allehanda skrev för några veckor sedan en ledare om kommunernas ekonomi. Tidningen kunde då konstatera att trots den kraftiga högkonjunktur som Sverige befinner sig i har en hel del kommuner underskott. Frågan som tidningen då ställer är vad händer under en lågkonjunktur. Även om regeringen anslagit ett flertal miljarder de senaste två åren frågar man sig om det nuvarande systemet kommer att kunna finansiera välfärden i framtiden, mot bakgrund av en växande befolkning och ett ökat antal pensionärer som har berättigade kvalitetskrav. Enligt min uppfattning finns det en gräns hur mycket man kan ta utav skattebetalarna i landstings-och kommunalskatt. Detta har Landsorganisationen för en tid sedan framhållit i en rapport.

Jag tänker då inte på dagens utan kommande generationer, vilket är nog så allvarligt. Det finns en alarmerande rädsla från politikerna att ta itu med problemet. De regeringar som vi har haft och har ser endast en fyra års period d v s fram till nästa val.

Regeringen bör tillsätta en framtidsutredning med representanter från de politiska partierna med fackfolk från olika myndigheter och få ett mandat att lägga fram konstruktiva förslag hur välfärden långsiktigt skall finansieras. Vi och kommande generationer måste få veta vad vi skall kunna räkna med.

Även en utredning om utvärdering av det nuvarande pensionssystemet bör komma till stånd. Detta har visat sig har stora brister.

Peter Lindgren

Distriktsordförande för SPF-Seniorerna i Skåne och ledamot av SPF-Seniorernas förbundsstyrelse