Sammandrag från Romeleträffen den 13 november!

     Dagens underhållning stod antikexperterna Charlotte och Kurt Strömstedt
för vilket innebar att medlemmarna hade tagit med sig olika föremål som de ville ha mer information om och kanske också värderade.

Kön började i förrummet till stora salen redan kl 13.00 innan huvudgästerna hade                                  kommit och den blev bara längre efterhand...

                               ...så det var många föremål som lämnades in.

                    Kent Persson, Bertil Thörncrantz och Roland Bengtsson... 

                ...tog emot alla saker och registrerade och märkte upp dem.

Efterhand som föremålen var inlämnade fick medlemmarna en längre pratstund tillsammans innan allt började. Dessutom var det ovanligt många deltagare denna eftermiddag närmare 100 personer.

            Borden som hade ställts fram räckte inte så man fick bära in fler.

När mötet sedan väl började så hälsade vår ordförande Gunnar Olsson alla välkomna... 
         och riktade ett särskilt varmt välkommen till våra gäster som skulle stå för                                                   underhållningen denna eftermiddag.

          Bertil Thörncrantz som skötte upplägget, meddelade att alla inlämnade
                                       föremål återfås efter lotteriets slut.

               Medlemmarna satt lite som på nålar, kan mitt föremål vara en dyrgrip?

Charlotte och Kurt tog därefter vid och började att visa föremål och berätta mer om vem som kan ha skapat dem och när de kan ha tillverkats. De tänker informera om alla inlämnade föremål så de har mycket att berätta. Den som lämnat in föremål kunde också berätta lite om vad de själva vet om saken, t.ex historien bakom och hur de har kommit över respektive föremål. De flesta var nog mest nyfikna på vad sakerna kunde vara värda. Det var stor spridning på värdebeloppen från 15 000–20 000kr ner till ett par hundralappar.

      Det första dyra föremålet som kom upp var en "age dyna" från 1800-talet.

Den var mycket välbevarad även om baksidan var mer sliten men färgerna och mönstret var av hög kvalitet. Den får inte hänga framme där solen kan lysa på den eftersom färgerna då bleks. Den har varit med på Baltiska utställningen i Malmö i början av 1900-talet. Den var tillverkad i Veberöd och därifrån har kommit... 

           ...många fina bonader och "age dynor" med många originella motiv.
          Särskilt döttrarna till gästgivaren i Everlöv är berömda för sina alster.

                                   Ett annat föremål som värderades högt...

               ...var en stor silverbägare från 1807 som tillverkats i Kalmar.
                                    Den värderades till 12 000–15 000kr.

Samma ägare hade också lämnat in en originell psalmbok från 1907 med en pärm av ben men värdet på den var bara ca 200-400kr. Hade den varit av elfenben hade det genast skapat problem eftersom det kräver intyg på var den kommit ifrån och hur den kommit hit.

Ett fint schweiziskt fickur i 18 karats guld från ca 1890-talet värderade de till ca 1 500kr. Ett annat fickur i 18 K guld från Köpenhamn men som tillverkats i Tyskland värderades däremot till 6 000–8 000kr.
Två gamla silverskedar fick helt olika värden. Den som tillverkats på tidigt 1700-tal värderades till ca 1 500kr och den som tillverkats 1807 var bara värd ca 400kr.

Vissa föremål har ursprungligen varit par men senare delats upp i arvskiften. Men denna delning sänker också värdet på föremålet med mer än hälften vilket man bör tänka på när man ska dela kvarlåtenskapen efter någon släkting.

                                En ovanlig tingest var en stor skål med lock...

                                         ...där det var ett antal hål i locket.
Denna skål har nog använts för att sprida goda dofter genom att man lade ett stort antal rosenblad i skålen och dofterna spreds då genom hålen i locket. Dessa skålar kallas för potpurri. Den har ett värde på 600–1 000kr.

Värdet påverkas också mycket av om föremålet är helt eller om det är lagat. En liten staty i porslin, en figurin, tillverkad av Goldscheider i Österrike, hade varit värd ca 4 000–5 000kr om den inte varit lagad. Nu var den bara värd ca 1 000kr.

Någon hade lämnat in en medalj i silver som förlänats dennes far av Röda Korset för att han kört de vita bussarna i Tyskland. Den betingade ett värde på högst 1 500kr men har naturligtvis ett ännu högre affektionsvärde för de nuvarande ägarna.

                                          Nu blev det en liten fikapaus...

                         I denna paus tog Yvonne en runda till med lottringen...

                                                   Värderingen fortsätter...
 
Ett par manschettknappar i silver gjorda av Wiven Nilsson blev värderade till högst 2 000kr men om de inte hade haft monogram kunde de ha värderats till kanske  4000kr.

Det andra föremålet som hade högst värde idag var en brudkrona från Medelpad i mässing från början av 1800-talet. Den fick också ett värde på upp till 20 000kr.

Ett föremål som de inte kunde värdera var en mycket stor bok med sjökort från Helsingborg. Ägarens farfar hade arbetat på ett rederi i Helsingborg i början av 1900-talet.

En vacker liten skulptur som var skapad av Åke Holm betingade ett värde på 3 000- 4 000kr.
                                 En gammal fin svepeask från Småland... 
                      
            ...som kanske har använts som matlåda fick ett värde på 2 000kr.

                                   En liten handsymaskin från Dresden...
                      
              ...var tydligen svårvärderad beroende på vilket skick den var i,
                           allt mellan 600–2 000kr kunde den värderas till.

En gammal dalahäst, troligen från Nusnäs fick ett värde på 1 200–2 000kr.
En assiett tillhörande en mycket fin och populär servis med guldkant från Växjö kostade i inköp ca 25 000kr men är bara värt ca 2 000kr idag.

                            En pistol tillverkad i Huskvarna på 1850-talet...
                       
                 ...med slaglås och kallas flankörpistol värderades till 3 000kr.

                                                En vacker tulpanvas...
                        

                                                   En vacker kniv i fodral...
                                           ...bedömdes som en souvenir.

Värdena kan variera stort beroende på om man har intresserade köpare och vilket skick föremålen har. Om man ska försäkra dem blir försäkringsvärdet ofta 50% högre än säljvärdet.

Därmed hade Charlotte och Kurt visat upp alla inlämnade föremål och fick stora applåder för en intressant föreläsning.

                                        Och Gunnar Olsson tackade dem...

                          
                                            ...med varsin fin blomsterkvast.

Så började informationsstunden och Gunnar meddelade att vi kommer att kunna spela boule inomhus till vintern i Tennishallen i Veberöd. Denna aktivitet gör vi tillsammans med PRO i Veberöd och alla är välkomna att delta. Det kommer att kosta 25 kr varje gång för lokalhyran och 5kr om man vill ha kaffe.

Han påminner också om att anmäla sig till julfesten på listan, glöm inte heller att anmäla sig till resan till Tyskland till våren. Än har bara ett fåtal anmält sig och blir det platser över kommer PRO att erbjudas att få följa med.

Mats Rydh informerade om vårens kulturresor, Tosca, Arlövsrevyn, Phantom of the Opera och Orfeus i underjorden. Sista anmälningsdag till Tosca är den 20 november och till Arlövsrevyn den 3 december.

Under vårens månadsmöten kommer vi att ha följande underhållare:
i januari kommer Henrik Widegren från Fråga Lund,

i februari är det årsmöte och då är det ingen underhållning,

i mars kommer en vissångare som heter Berndth Hammarlund och har bl. a deltagit i Allsång på Skansen,

och i maj på vårfesten kommer Gunilla Poppe och berättar om Nils Poppe.

Som representant för LPR i Veberöd informerade Elisabeth Saltin om en folder som tillhandahålles på apoteken. Där får man information om att mediciner kan motverka varandra och apotekaren kan hjälpa till så att det inte blir fel. Kontakta gärna vår apotekare Nebil Charchafche tel:046-80 500i Veberöd som ställer upp på enskilda samtal.

Sivert Gardell informerade om projektet Framtida boende som SPF driver tillsammans med PRO och Lunds kommun. Den enkät som tidigare har skickats ut till samtliga medlemmar har besvarats av väldigt många medlemmar i vår förening. Nu kommer det en stor konferens kring detta den 29 november och Sivert efterlyser några som vill delta på denna konferens. Mats Rydh och Britt Wall Rydh anmälde sitt intresse.

Som vanlig avslutas dagen med dragning av lotteriet och det var många vinster som delades ut. De fina blommorna som hade stått på borden var populära och gick snabbt åt.

Därmed var sammankomsten slut och Gunnar Olsson tackade alla för att de hade deltagit och att det var roligt att så många hade deltagit.

Vid pennan          Vid kameran och redigering av text o bild
Sivert Gardell             Bertil Thörncrantz