Svarta Bergen och IKEA 2017-04-04

Uppdaterades: 26 april 2018

Vår utfärd med text och bild Tommy Falck

Vår utfärd började i dimma och dis.

När dimman lättade befann vi oss i Hägghult och i stenbrottet, där magma från jordens inre för längesen trängde upp och fyllde sprickor i berget och blev till det vi i dagligt tal benämner Diabas.
Här bryts diabasen och skeppas ut över världen.

En morgonfika satt som en smäck och därtill serverades mustiga historier av vår guide om livet i bygden i allmänhet och i stenbrottet i synnerhet.

Vi kunde konstatera att i brottet var de verktyg och tillbehör som användes såväl stora som tunga och numera även rostiga.

Diabasen användes av konstnärer som skapar allehanda verk och på gårdsplanen mötte vi Basen, Smilfinken, Blekinge och Smålänningen.


Efter en välsmakande lunch hos Helga i Lönsboda var det dags att styra mot Älmhult och IKEA Museum. En IKEA byggnad i två våningar och källare med de för IKEA så typiska V-formade betongpelarna.

Vi gick en guidad tur och fick hela historien från det att IK sålde tändstickor, reservoirpennor och julkort till dagens 185 000 anställda över hela världen.Inte utan beundran om den resa som företaget gjort avslutades besöket med kaffe och dopp (en dansk drömkaka).
Dagen avslutades i en skön sol och 16 grader varmt.

Tack till Pia o Anette för en som vanligt väl genomförd dagsutflykt.

Publicerades: 05 april 2017 Uppdaterades: 26 april 2018