Kommunens Översiktsplan 2020

Inom ramen för det pågående samrådsförfarandet rörande översiktsplanen har SPF Seniorerna Gamla Bjered lämnat synpunkter till kommunen. Du kan här ta del av de inskickade synpunkterna.

Inledning
SPF Seniorerna Gamla Bjered vill i samband med det pågående samrådet lämna följande synpunkter när det gäller Översiktsplan 2020 för Lomma kommun. Översiktsplanen är mycket omfattande men vi har fokuserat på de områden som i detta inledande skede av planeringen känns som viktigast för seniorer.

De aktuella områdena är
• Allmänna kommunikationer inom kommunen och infrastruktur
• Infrastruktur
• Boende
• Service
• Träffpunkter
• Samlingslokal
• Den fortsatta processen

Allmänna kommunikationer inom kommunen
Beträffande allmänna kommunikationer bör kommunen
• utöka samarbetet med Skånetrafiken och skapa bättre gehör för invånarnas önskemål
• utöka bussförbindelserna mellan Bjärred och Lomma
• utöka giltighetszonerna för Seniorkortet. I första hand bör det gälla till Löddeköpinge, Lund, Burlöv och Malmö. På sikt bör kommunen arbeta för att Seniorkortet ska gälla hela Skåne
• planera för framtida kommunikation från Bjärred/Borgeby till station Flädie med ev. "shuttletrafik" inom Bjärred/Borgeby
• planera för "shuttletrafik" inom Lomma/Bjärred som på sikt kan lösa framtida behov av korta resor till Centrum och till våra kyrkor.
Ovanstående punkter har stor betydelse inte minst för seniorers möjligheter att bo kvar i kommunen.

Infrastruktur
"Tågstationer ska etableras i Flädie och Alnarp. Halvtimmestrafik ska införas på Lommabanan. Lomma kommun vill att godstrafiken lyfts bort från Lommabanan. Detta både på grund av bullerstörning från tågen och av säkerhetsrisker vid järnvägskorsningar samt vid transporter av farligt gods." (Utdrag ur förslag till ÖP 2020)

Ökad tågtrafik på Lommabanan med persontåg och godstrafik kommer att drastiskt påverka framkomligheten vid järnvägskorsningen vid Flädie. En planfri korsning vid Flädie - Fjelievägen/järnvägen – behövs då det inte blir aktuellt för Bjärredsbor inom planperioden eller inom överskådlig framtid att ta sig till Flädie för att resa vidare med tåg. Därför är det viktigt att fordonstrafiken på Fjelievägen inte hindras av ökad tågtrafik.

Varför är det viktigt med en planfri korsning?
Lomma kommun har beviljat pengar till medfinansiering av tågstation i Flädie med 117 mkr.

Trafikverket äger frågan om byggnation av en planfri korsning Fjelievägen/väg 913. Trafikverket har till uppgift att utreda anslutning av Fjelievägen till station Flädie. Denna utredning är pausad. Därför är det viktigt att Lomma Kommun trycker på för att få till stånd den planfria korsningen.

Enligt trafikverkets beräkning kommer i slutet av år 2020 10 400 fordon/dygn att passera järnvägsövergången vid Flädie.
Järnvägen kommer att trafikeras av ca 25 persontåg och ca 35 godståg per dygn. Lägg därtill att Lommabanan fungerar som ett alternativspår för södra stambanan Lund - Malmö. Med den pågående ombyggnaden av södra stambanan kan man räkna med att ett flertal extra tåg under ombyggnaden av södra stambanan ytterligare kommer att belasta Lommabanan.

Effekterna av en extremt ökad trafikintensitet på Lommabanan kombinerat med avsaknaden av en planfri korsning blir förödande för trafiken till och från Bjärred. Köbildningar kommer att uppstå - såväl för bussar som för bilar - inte endast i traditionell rusningstrafik utan kontinuerligt under stora delar av dygnet. Blåljustrafik kommer att få en icke önskad inställelsetid vilket inte minst kan ha förödande effekter för gamla och/eller svårt sjuka personer. Avsaknad av en planfri korsning kan komma att ge en inte önskvärd ökning av trafiken från Bjärred till Lomma. Användning av Österleden för att komma till E6 är en variant men medför en onödig belastning av den redan hårt trafikerade E6 med bilister som ska från Bjärred till Lund.

Boende
"Med den ökade åldersfördelningen skall kommunen "uppmärksamma särskilda gruppers behov av bostad (studenter, unga vuxna och äldre) och verka för att deras behov blir tillgodosedda" inom närområdet i Bjärred " (Utdrag ur förslag till ÖP 2020)

I planen finns angivet utbyggnad av särskilda boendeformer (se även Bostads - och lokalförsörjningsplanen för socialnämnden 2019-2030), men stor avsaknad av det stora framtida behovet av andra boendeformer för seniorer t.ex. trygghetsboende, seniorboende, kollektivboende, generationsboende dvs. en större mångfald och flera valmöjligheter. Dessa behov måste beaktas i samband med framtida områden som ska bebyggas. Föreningen vill speciellt poängtera behovet av att det ska finnas valmöjligheter. Sådana kan innebära att den omfördelning av bostäder – äldre lämnar rymliga villor till förmån för barnfamiljer – som kommunen eftersträvar kan bli verklighet.

Service
Det är viktigt att det finns tillgång till läkare, tandläkare, apotek och affärer för alla i kommunen. För de äldre är det en absolut nödvändighet för att kunna bo kvar.

Träffpunkter
Det är viktigt med centralt belägna Träffpunkter för seniorer. Att komma ut och träffa andra människor gör att man mår bättre och förebygger fysisk och psykisk ohälsa. Den nuvarande Mötesplats Bjärred, som idag erbjuder en mängd olika aktiviteter, bör utvecklas men det bör även skapas en ny, mer centralt belägen, träffpunkt i Bjärreds nya centrum.

Samlingslokal
Vid nybyggnation av tex. skolor, medborgarhus och bibliotek ska det skapas utrymmen som ger möjlighet för publika sammankomster. SPF gör med sin mångfald av aktiviteter stora förebyggande insatser för seniorerna. Det är idag stor brist på större samlingslokaler. Föreningen har över 1 000 medlemmar och kan i nuläget samla maximalt 150 personer i Bergasalen. Det är i nuläget den största tillgängliga lokalen där det finns möjlighet till viss servering. Föreningen önskar att kommunen beaktar föreningens behov av en lokal som kan samla 2-300 personer då det är förödande för verksamheten att ständigt behöva neka medlemmar att komma till medlemsmöten. Det sistnämnda kan innebära att medlemmar lämnar föreningen. En bredare behovsanalys kan troligen visa att det inte endast är vår förening som har liknande önskemål.

Den fortsatta processen
SPF har idag en väl fungerande löpande dialog med kommunen via samarbetsorganet KPR. När det gäller det fortsatta arbetet med planering inom ramen för de ovan angiva områdena är det angeläget för oss seniorer att få vara en aktiv del av processen och dela med oss av vår samlade kunskap och livserfarenhet.

Styrelsen för SPF Seniorerna Gamla Bjered