Resa till Färöarna

Färöarna 5-dagars resa den 24 - 28 augusti

Researrangör: CK:s Resor

Den här resan skulle ha ägt rum förra året, men nu tar vi ny sats.Resan stod presenterad i SPF-programmet våren 2020. Presentationen finns också nedan.
Pris för SPF-medlemmar: 15.985:-  (Resans ordinarie pris är 17.985).

I priset ingår: flygresa, alla utflykter enl. programmet, övernattning i dubbelrum med frukostbuffé, fyra middagar och tre luncher, svensk reseledare samt skandinavisktalande lokalguide.

Tillkommer: busstransport Bjärred – Kastrup t/r

Anmälan till Elisabeth Lord, tel. 070-712 35 72, senast den 20 maj.

 

Presentation av resan till Färöarna med SPF 24-28/8 -21
En – nästan – All inclusive resa

Mycket preliminärt program, innehåll och ordningsföljd kan ändras beroende på väder och vind.

Dag 1:

Vi flyger (prel.) från Kastrup kl. 12.25 och efter drygt två timmars flygning landar vi på Vágar, Färöarnas flygplats och därifrån tar vår reseledare och vår buss oss till "världens minsta huvudstad", Tórshavn, belägen på huvudön Streymoy. När vi kommer till Torshavn gör vi efter incheckning på vårt centrala hotell, 3-stjärniga hotell Hafnia, tillsammans med vår lokalguide en stadsvandring där vi under denna och under kommande utfärder får information om Färingarnas historia, sägner, konst och litteratur m.m.
Middag på hotellet.

Dag 2: Vestmannabjörgini - FågelfjällenNordens Hus
9.00-ca 15.00
På förmiddagen kör vi till Vestmanna och bordar en av den legendariske Palli Lamhauges bekväma båtar (med bl.a. toalett). Med den tar vi oss till de mäktiga fågelfjällen och kryssar mellan de höga fristående klipporna. Båtturen tar ca två timmar och efter lunch här kör vi till Nordens Hus i Tórshavn. Resten av dagen är fri.
Middag på hotellet.

Dag 3: Saksun - Duvugardur - Tjörnuvik 9.00-ca 17.00
Vi åker längs fjordarna Kollafjördur och Sundini, viker av mot nordväst och kör genom Saksunadalur till den lilla bygden Saksun med vackra vyer längs hela färdvägen. I Saksun ligger den lilla kyrkan (1858) och den gamla kungsbondgården Duvugardur, högt placerade över en klyfta. Gården från 1600-talet är nu museum. Här inne kan man studera hur människorna levde i en avsides by för 100 år sedan. I storstugan "kurade man skymning" (kvöldseta), handarbetade, kvad och berättade de gamla sagorna och sägnerna. Tjörnuvik, den nordligaste bygden på Stremoy, ligger vackert belägen i slutet av en vik. Höga fjäll omger bygden och håller solen borta 2/3 av året. Härifrån har man fin utsikt över de förstenade jättarna Risin och Kellingin, och här finns också ett av de få fynden från vikingatiden - resterna av tolv vikingagravar. Åtta kilometer sydväst om Tórshavn vid Velbastadur och Sydradalur är utsikten mot öarna Hestur och Koltur betagande vacker. Vi stannar en stund och beundrar denna innan vi fortsätter de fyra kilometrarna fram till Kirkjuböur, Färöarnas mäktigaste historiska plats. Under medeltiden var här ett religiöst- och kulturellt centrum. År 1120 upprättades biskopssätet här och tre kyrkor finns/har funnits på platsen:

 • Av den äldsta, Mariakyrkan från år 1060, återstår endast grundmuren.
 • "Sockenkyrkan", Sankt Olavs kyrka, med sin säregna historia används än idag.
 • Den ofullbordade 26 meter långa och 10 meter breda Magnuskatedralen började byggas på 1200-talet. Stenskelettet visar att det här en gång fanns rikedomar, stora nog att förvekliga nästan en hel katedral-ö.
 • Kungsgården står alldeles intill kyrkorna och är landets äldsta. Rökstugan, gårdens mittparti, är över 800 år gammal och är idag museum. Gården bebos av familjen Patursson, som varit Kirkjuböbor i sexton generationer, alltsedan reformationen.

I dag lunch i form av matpaket från hotellet.
Middag på hotellet.

Dag 4: Eysturoy 9.00-ca 17.00
Från hotellet går färden via bron över Sundini till Eysteroy och vidare till Sydrugöta. Härefter besöker vi stikbutiken Navia på Toftir som bl.a. gör de vackra färötröjorna. I Götugjógv besöker vi den nya kyrkan med glasutsmyckningar gjorda av Färöarnas internationellt mest kände konstnär, Trondur Patursson innan vi fortsätter mot det vykortsvackra Funningur (som vi ser "från ovan"), där Grimor Kamban, landets första nybyggare, varit bosatt. Vi fortsätter norrut till den härliga lilla byn Gjógv alldeles ute vid havet. Utsikten mot Kalsoy är storslagen och i naturhamnen i den dramatiskt djupa klyftan pågår ständigt aktiviteter. Från Gjógv är det bara halvannan mil till Eidi som ligger intill ett näs på en södersluttning, skyddat mot nordanvinden av berget och från en utsiktspunkt ovanför ser vi de bägge förstenade jättarna Risin och Kellingin. Utfärden inkluderar lunch som vi äter i Elduvik eller Gjógv (utfärden kan ev. göras i omvänd riktning).
Middag på hotellet.

Dag 5
Flyget avgår (prel.) 09.00 från Vagar till Kastrup

Resans ord. pris 17.985:-

 

På detta pris har ni 2000: - i SPF rabatt, därför är

SPF priset endast 15.985:-

Enkelrumstillägg 1.200:-

Priset är baserat på max. kursen 1.45 SEK/DKK

Detta ingår i resans pris:

 • Flygresa t/r
 • Alla flygskatter
 • Busstransfer t/r flygplatsen - Tórshavn
 • Alla utfärder enl. programmet
 • Övernattning i dubbelrum med dusch/wc på 3-stjärniga hotell Hafnia, mitt i centrum, se mer på www.hafnia.fo  
 • Frukostbuffé
 • Fyra middagar samt lunch dag 2, 3 och 4 (dag 3 i form av matpaket)
 • Svensk reseledare samt ”blandinavisktalande” lokalguide