Resa i Lundaland

Uppdaterades: 10 september 2017

En rapport från föreningens Kulturresa 6 september.

SPF Seniorerna Flyingebygden var ute på en kulturresa 6 sept-17.

Denna intressant resa arrangerades av Skånes Hembygdsförbund.

Det första stället vi besökte var Uppåkra, Skandinaviens största och mest fyndrika järnåldersbosättning. När vi kom stod kaffebordet dukat i den f.d. prästgården som nu är café. Därefter blev vi guidade av Ulrika, en arkeolog som själv deltagit i utgrävningarna. Hon berättade om vilken fantastisk 4000 årig historia som gömmer sig i marken på en 40 hektar stor yta. Tusentals människor har bott på området. Man har fått fram att Uppåkra var ett centra för makt, handel, kultur m. m. Vi fick också se på arkeologistudenternas arbete, eftersom de var där och grävde. Alla värdefulla fynd som gjorts finns på Historiska Museet i Lund.

Resan gick därefter till Nevishög, strax utanför Staffanstorp. Där möttes vi av representanter från Staffanstorps Hembygdsföreningen. De visade och berättade om byn kring kyrkan. Smedjan, från början av 1800-talet, var i full gång. Där fanns mycket intressanta föremål samlade. Intill smedjan låg skostallet och vid sidan därom, gesällkammaren. Vi blev också bjudna på frukt och läsk i samlingssalen. Väggarna där var fulla med tavlor av en lokal konstnär och visade livet på landet förr i tiden. Vi avslutade med ett besök i kyrkan.Lunch fick vi på Staffanstorps Gästis. Där kunde vi äta både mycket och gott.

Dalby blev nästa stopp på vår kulturresa. Vi blev guidade i den vackra kyrka och bland resterna av klostret. Dalby kyrka från 1000-talet, är Nordens äldsta stenkyrka. Den pampiga dopfunten i sandsten från 1100-talet, står i blickfånget när vi kommer in i kyrkan, som för övrigt har många intressanta föremål. Kryptan påminner om den som finns i Lunds domkyrka. Vi gick också en tur utomhus, trots regnet, och såg på byggnaderna som finns kvar sedan klostertiden. En örtagård utanför kyrkan utgör en rogivande plats. Till sist blev vi bjudna på kaffe i Strädeshuset som finns utmed Lundavägen. Alla deltagare var eniga om att vi haft en "toppendag" och fått ta del av mycket intressant kulturhistoria från Lundabygden.

Publicerades: 10 september 2017 Uppdaterades: 10 september 2017