Besök på Ellinge slott

Uppdaterades: 17 september 2018

Ett mycket intressant och trevligt besök på Ellinge slott - reportage Anita Andersson

Vi samlades i korsvirkesstallets lounge där slottets ägare Mikael Wehtje tog emot oss. Mikael gjorde en exposé över godsets historia. Ellinge är ett av Skånes äldsta slott. Det uppfördes som en försvarsborg vid Bråån. De äldsta delarna är förmodligen från 1200-talet. Från 1220 finns det bekräftat att ägaren hette Erland Galen och därefter kom andra adliga släkter såsom Tott, Sparre, Benette m.fl. Den mest intressante är Eske Brock på 1650-talet. Han tyckte om att festa och efter varje fest ritade han ett X i sänggaveln. Ju bättre fest (beroende på hur full han blev) desto fler X blev det.

Västra Sallerups kyrka var ursprungligen en patronatkyrka, därav de fina herrskapsbänkarna längst fram i kyrkan

Familjen Wehtje köpte egendomen 1950 och gjorde då en genomgripande renovering av slottet. Mikael med familj tog över 1993 och driver nu godset. Jordbruket på 750 hektar drivs numera i bolag med grannarna som Ellingtofta AB. En omfattande energiproduktion med fliseldning, till stor del från den egna skogen, säljer fjärrvärme till Eslöv.

Man anordnar större fester, bröllop och konferenser, övernattningsmöjligheter finns för 24 personer. Jaktarrangemang med internationella deltagare anordnas också, samt mässor och utställningar.

Inne i slottet kom vi in i en mäktig hall i barockstil. Där kunde vi beundra ett hamburgerskåp. På andra våningen såg vi vackra tavlor bl.a en "Bröllopet i Kanan" från 1860. Alla inventarier har familjen Wehtje fört med sig när de kom till Ellinge.

I matsalen på första våning beundrade vi en handmålad tapet med jaktmotiv från början av 1800-talet. Rundvandringen avslutades med besök i källarvalven, slottets äldsta delar med 3 meter tjocka murar. Där nere berättade Mikael om slottsspöket Vita Frun, som kl 12 på natten går en runda i slottet och ser till att allt är släckt, stängt och i ordning.

Purity Vodka ett privat företag, har sitt destilleri inrymt i bortre ändan av korsvirkesstallet. Här destilleras 2-300 000 l/år. Mäsken kommer från Danmark. Säden har inte växt på Ellinges marker p.g.a. att kravet är att det skall vara ekologiskt odlad råvara. Det tar en vecka att destillera 600 liter mäsk. När denna process är klar skickas den 96% sprit till Holland för spädning och buteljering. Alla restprodukter tas omhand och skickas till kemisk industri. Vodkan tappas på en vacker flaska, specialdesignad som skall symbolisera en råslipad diamant. Även Eske Brock har sitt signum på flaskhalsen, där man kan se och känna tre X. Den första vodkan destillerades fram 2008 och 2017 har Purity Vodka vunnit världens mest prestigefyllda priser.

 Besöket avslutades med smakprov av vodka samt kaffe och äppelkaka i den vackra matsalen.

Länk till bilder från besöket

Publicerades: 17 september 2018 Uppdaterades: 17 september 2018