Polisen informerar

Hur man undviker brott / agerar vid brott

Brott som sker ute

Fickstöld

Vid stor trängsel, till exempel i kassaköer eller ombord på bussar, tåg och liknande kan ficktjuvar vara närgångna utan att bli upptäckta. De är fräcka och fingerfärdiga när de agerar och oftast märker man inte att stölden har skett förrän man behöver plånboken nästa gång. Ficktjuvar förbereder sig ibland genom att spana vid uttagsautomater eller bankkontor. Då vet de att det finns pengar i din plånbok innan de stjäl den. De kan också se när du knappat in din kod vid uttagsautomaten.

Väskryckning

Om någon rycker din väska ifrån dig sker det oftast i farten. Tjuven kan passera dig springandes eller komma på en moped eller cykel och rycka väskan ifrån dig. Om det händer, streta inte emot utan släpp väskan för att undvika att du blir skadad.

Tips och råd

Avböj vänligt men bestämt att växla pengar åt främmande människor. Lämna aldrig handväskan utan uppsikt i till exempel kundvagn eller rollator. Förvara plånboken i en innerficka, aldrig i bakfickan. Ha inte mer pengar i plånboken än vad du behöver. Var diskret med pengar och bankkort. Förvara aldrig koden tillsammans med bankkortet. Skydda alltid din kod när du tar ut pengar eller betalar med kort. Håll alltid handväskan stängd och bär den med locket/dragkedjan in mot kroppen. Går du vid en väg, häng handväskan bort från vägen.

Brott som sker inomhus

Stöld i bostad

Om någon vill lura sig in i din bostad använder de olika knep. Det kan vara allt från att erbjuda sig att bära upp dina kassar till att vilja lämna ett meddelande till en av dina grannar som inte är hemma. De kan även låtsas sälja en tjänst eller en vara.
Man har också sagt sig komma från hemvård, sjukvård, polis eller sagt sig vara hantverkare eller fastighetsskötare. Dessa yrkesgrupper kan som regel legitimera sig eller bör ha förvarnat om sitt besök.

Tips och råd

Ha alltid ytterdörren till din bostad låst. Förvara inte stora summor pengar hemma. Släpp inte in någon okänd eller någon som inte kan identifiera sig. Begär legitimation. Var vaksam när någon du inte känner igen vill följa med in i trappuppgången. Förvara aldrig plånbok/ handväska synligt och helst inte i hallen nära ytterdörren. Inventera dina värdesaker, fotografera dem och se över hur du förvarar dem. Märk dem med ditt personnummer. Var vaksam när någon som utger sig vara släkting eller bekant vill låna pengar. Banker och kreditinstitut ringer inte och frågar om kortnummer, personnummer eller koder. Lämna inte ut sådan information.förvarnat om sitt besök. Om någon har lyckats lura sig in hos dig vill de gärna avleda din uppmärksamhet från ytterdörren så att någon medhjälpare kan smita in osedd och börja leta bland dina saker. Det vanligaste är att man stjäl pengar och smycken.

Om det händer

Om du märker när stölden sker och gärningspersonen finns kvar i närheten:
Larma polisen, ring omedelbart 112.
Försök att komma ihåg: - Hur såg gärningspersonen ut? - Hur talade han eller hon? - Hur många var de? - Vart tog de vägen? - Om de försvann i bil, hur såg den ut?

Om du upptäcker att du blivit bestulen, ute eller inne, och det inte är uppenbart att det skett så nyss att gärningspersonen kan finnas kvar i närheten:
Ring din bank eller kreditgivare och spärra dina kort. Ring därefter polisen, 114 14 för att göra en polisanmälan