Intressant och lärorikt författarbesök på oktober månadsmöte
Hur blir man författare? Hur är det att vara författare?
Det fick medlemmarna i SPF Lund Öster den 25/10 reda på av en person som vet hur man gör. Då besökte nämligen författaren Marianne E Gunve månadsmötet och berättade bl a om sin egen väg till författarskapet.
Deltagarna fick veta vilka bokgenrer som det finns. Mest lönsamt är det att skriva crime. Romaner gör få författare rika. (Undantag finns).
En genre som kan ha stort värde – om än inte i pengar – är att skriva om sitt eget liv. Även om den stora publiken uteblir kan sådana berättelser ha stort värde för barn och barnbarn – och kanske annan släkt. Marianne pläderade för att åhörarna skulle pröva detta.
Marianne, som tidigare varit lärare, ville dock skriva romaner. Hon hade idéer om vad de skulle handla om. Hon gjorde research och gick författarkurser – både i början av skrivandet och under detta. På så sätt fick hon även kontakter som kunde läsa hennes texter och lämna konstruktiv kritik.
Det är viktigt att ha sådana läsare, som inte bara gillar vad de läser. Den som bara säger att allt är bra är inte mycket att ha. Marianne har t o m avvecklat en sådan granskare. Det skall vara konstruktiv kritik om det skall ge författaren någon vägledning.
Marianne debuterade 2018 med romanen ”Fina flickor” som utspelar sig på 1930-talet och handlar om klasskillnader och kvinnokamp. Uppföljaren fick titeln ”Clarys krig” och kom ut 2020. Boken nominerades till Selmapriset 2021 (se information nedan). Den senaste boken i serien heter ”Ärans pris”. Här etablerar författaren ett mansperspektiv – skilt från de tidigare böckernas kvinnoperspektiv.
Marianne illustrerade böckernas inriktning och stil genom att läsa högt ur väl valda sidor i dessa.
Efter föredraget hade åhörarna många frågor. Bl a hur man får sin bok antagen av ett förlag. Marianne berättade att hon sänt sina manus till flera etablerade förlag, men inte blivit antagen. Därför har hon satsat på s k egenutgivning. En form som innebär att en författare kan välja mellan att köpa mer eller mindre hjälp av ett bokutgivande företag. Författaren satsar alltså egna pengar på utgivningen.
Efter föredrag och frågor var det många som ville köpa böcker av författaren.
Text och foto: Lars-Gösta Jardevall
____________________________________
Selmapriset
instiftades 2014 av Vulkan för att uppmärksamma duktiga egenutgivare, alltså författare som ger ut på eget förlag. Tävlingen har varit öppen för dem som ger ut via olika egenutgivningstjänster och även alla varianter av förlag där författaren själv investerar i sin utgivning. Förutom ära och stor publicitet utgår en prissumma på 20 000 kr.