Skördetid i Botaniska trädgården i Lund
FN har utsett år 2021 till frukternas och grönsakernas år. Botaniska trädgården i Lund hakar på. Här odlas spännande, nyttiga och kanske bortglömda grödor. Intresset för odling av nyttoväxter har ökat under senare år. Självhushållning har åter kommit på modet, man vill veta vad man äter. Demonstrationsbäddar med köksväxter, nya och äldre, har anlagts. Torsdagen den 9 september fick en grupp från SPF Seniorerna Lund Öster en guidad visning av Botaniska trädgårdens kunniga guider.
En av deltagarna från SPF var Eva Lundberg. Här berättar hon om besöket:
I sommarvärmen tog Julia Borg emot vårt sällskap på tolv personer som ville veta mer om och se nyttoväxter såväl nya som gamla. Botaniska Trädgården har denna sommar satsat på detta tema.
Vi startade vid det resliga och vackra beståndet av ricinväxten. Vi fick veta att denna växt är mycket giftig och det är något man bör ha i åtanke om man väljer att plantera den i sin trädgård. Endast sju kärnor lär vara dödlig dos. Men vacker är den och några av oss mindes från barndomen att ”ont i magen” kunde botas med lite ricinolja.
Strax intill växer kvitten och misteln som tagit plats i ett prydnadsäppelträd.
Valnötter
Vandringen gick vidare och Julia berättade bland annat om krikon, mandelgräs, valnötter, rovor och om den nu nästan bortglömda men tidigare odlade gråärtan.
Krikon
Till nyttoväxterna hör inte bara de ätliga växterna utan även växter som användes till att färga textilier. Denim det slitstarka tyget som användes till arbetskläder färgades blått med hjälp av indigo. Visste du att denim fått sitt namn från staden Nîmes i södra Frankrike, de Nîmes.
Indigo
Efter en dryg timmes vandring konstaterade vi att vi egentligen kunde vandra runt i Botan flera dagar men ändå inte hinna se mer än en bråkdel. Det får istället bli många och korta promenader i Botan. Trädgården lockar till sig många Lundabor som vilar på gräset med en picknick, sitter på en bänk och njuter av grönskan och lugnet eller besöker det trevliga kaféet.
Foto: Ingrid Nilsson