Många värmande julklappar inhandlades på Klippan-turen

På torsdagsmorgonen den 24 oktober styrde en fullsatt buss ut från Thulehem i riktning mot Klippan för ett besök på Klippans Yllefabrik. Efter det att bussens bagageutrymme väl utnyttjats för inhandlade plädar och annat från fabriken fortsatte turen till Tomarps Kungsgård för guidning, konstutställning och lunch. Ansvarig för resan var Eva Lundberg. Klicka på rubriken och läs henne berättelse om turen.

  • Många passade på att handla värmande plädar på Klippans Yllefabrik

"Vi for med full buss till Klippan och vår trevlige chaufför Claes körde små fina vägar dit.

Landskapet var böljande och färgat i gult och rost, solen glimtade fram. Det gick snabbt, endast lite mer än en timma.

Väl framme i Klippan fick vi fina karlspadergifflar med mandel och gott kaffe på Conditori Hjärtat. En liten promenad hann vi också med.

Klippans Yllefabrik tog Lena Lundblad hand om oss. Hon berättade Yllefabrikens historia i med och motgång.

Nu är det goda tider eftersom ett par plädar har blivit ett måste som inredningsdetalj i många hem och man har upptäckt att en pläd i ull värmer på ett alldeles speciellt sätt.

Julklappar inhandlades till fördelaktiga priser; såsom plädar, handdukar, förkläden, garn, brickor, servetter med mera. Vi fick öppna bussens bagageutrymme för att allt skulle få plats.

Med bussen lastad for vi till Tomarps Kungsgård via Kvidingemonumentet. Kvidingemonumentet är en mäktig pelare i Kolmårdsgranit vaktad av två lejoninnor i gjutjärn. Allt för att minnas Karl Augusts plötsliga och oväntade död 28 maj 1810. Vi fick på grund av detta en Bernadotte på tronen vars ättlingar fortfarande sitter kvar.

En kort och stärkande promenad från bussen till Tomarps Kungsgård.

På Tomarp tog Margareth Anderberg emot med soppa och goda örtbullar. Hon berättade husets historia och vi fick tillfälle att gå i de gamla rummen och se konst. Borgen ligger vackert, har Sveriges minsta borggård och här bedrivs konstutställningar och så finns det kafé med enklare rätter och goda bakverk.

Ett litet museum med keramik från Kvidinge finns också här, leran är speciell i Kvidinge. Höganäsbolaget har hämtat lera härifrån. Gulbruna äggakakefat är något vi känner igen. Thomas Anagrius är den mest kände keramikern i Kvidinge.

Vi var alla mycket nöjda med dagen då vi satte oss i bussen för hemfärd. Ett utflyktsmål som nu blev känt för oss alla.

Hemfärden tog dock längre tid än planerat; en timma och 30 minuter beroende på trafiken. Väl hemma lastades allt ut och vi vandrade hem med påsar och kartonger, en lyckad utfärd med mycket samvaro och prat."

Text: Eva Lundberg
Bild: Ingrid Nilsson