Att 70 är det nya 50 gladde deltagarna i månadsmötet
Det var många medlemmar i SPF Lund Öster som ville höra det glada budskapet att 70 är det nya 50. Detta framfördes av professor Susanne Iwarsson som sedan 2007 är föreståndare för ”Centre for Ageing and Supportive Environments” (CASE) i Lund och sedan 2014 också koordinator för den Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa (SWEAH). Hon är sedan 2015 ordförande för Sveriges Gerontologiska Sällskap (SGS). Det var således med gedigna kunskaper i bagaget som professor Iwarsson höll ett inspirerande föredrag.
Föredraget tog upp många aspekter på åldrande.
Hälsa och förändringar i hälsa är en sådan aspekt. Att åldras betyder inte nödvändigtvis att vi får en sämre hälsa. Har man en sund livsstil som senior så bidrar det till att förlänga livet. Självklart åldras våra kroppar när vi blir äldre. Men i dag är äldre mer positiva till att använda olika hjälpmedel. Därmed går det att få bukt med eller lindra många problem. Och det är aldrig för sent att lägga sig till med en sund livsstil. Ändå upp i 90-års åldern kan vi bygga upp muskler.
Med ökad ålder kan minnet bli sämre. Även det går att motverka genom att "gymnastisera" hjärnan. Dvs att använda sin hjärna på olika sätt.
Prof Iwarsson berättade också om de s k "superöverlevarna". Det är personer som uppnått 90 och 100 år. Gemensamt för dessa är att de haft något stort intresse eller en hobby. Den typen av aktivitet kan alltså bidra till ett långt liv.
En annan aspekt är boendet.
Prof Iwarsson berättade om den forskning som hon bedrivit inom detta område. Bl a refererade hon från den underlagsrapport hon och andra forskare hade tagit fram för den offentliga utredningen SOU 2015:85 "Bostäder att bo kvar i - Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer. Betänkande av Utredningen om bostäder för äldre" (länk till denna för den som vill läsa utredningen).
Här är en länk till underlagsrapporten (klicka här). Den är mycket intressant!
Så var det det här med att 70 nu är det nya 50. Jodå, så är det enligt en studie från Göteborgs universitet. Studien är omfattande, därför lämnas här bara en länk till en kort notis om studien publicerad på SVT Nyheters hemsida (klicka här).
Text och bild: Lars-Gösta Jardevall