Livsviktig information om brandskydd på månadsmötet

På månadsmötet den 23 april fick ett 40-tal medlemmar i SPF Lund Öster livsviktig information om brandsäkerhet i hemmet. Informationen gavs av Britt-Marie Andersson från Räddningstjänsten Syd. Vi fick information om hur eld uppstår och hur snabbt den sprider sig samt om hur man skyddar sig.

  • Britt-Marie Andersson från Räddningstjänst Syd gav viktig information om brand.

Risken att drabbas av brand ökar med stigande ålder. Det kan till exempel bero på svårigheter att upptäcka en brand i tid eller att kunna agera om det börjar brinna.

Britt-Marie visade ett par filmer som skrämmande visade eldens spridning men också hur man bekämpar den. Här är ett kort klipp från en av dem.

  •  

    Brandvarnare finns nog i de flesta hem, men det är inte säkert att den/de boende kan höra brandvarnaren när den larmar – åtminstone när man sover. En lösning på detta är att det finns apparater som man kan ha i sängen och som vibrerar när brandlarmet går och därmed väcker den sovande.

    Brandsläckare och brandfilt hör också till de nödvändiga skyddsåtgärderna. Mindre bränder och bränder i ett tidigt skede släcks med fördel med brandfilten, som kastas/läggs över brandhärden. Pulverbrandsläckaren är mycket effektiv. Nackdelen är dock att när branden är släckt krävs sanering av lokalen där det brunnit. Det räcker inte med att dammsuga upp pulvret.

    Här är en sammanfattning av budskapet i fyra viktiga punkter:

    1. Med fungerande brandvarnare blir du varnad tidigt. Det är viktigt att du kan uppfatta larmet.
    2. Med rätt utrustning kan du släcka en mindre brand själv. Det är viktigt att du vet hur utrustningen används.
    3. Om du inte kan släcka branden själv är det viktigt att du kan utrymma.
    4. Hitta och åtgärda brandriskerna. Detta är extra viktigt om du har svårt att utrymma. Det finns också hjälpmedel som kan sättas in i bostaden för att skydda dig.

    Vill du fördjupa dig i brandskydd på egen hand rekommenderas att du klickar här. Då kommer du till Räddningstjänstens hemsida där det finns mer tips.

    Text och bild: Lars-Gösta Jardevall