Månadsmöte

10 maj

Månadsmöte 10 maj 2023

SPF Seniorerna Vreta kloster hade bjudit in ornitolog Gunilla Wetterling att berätta om traktens vårfåglar.
Vi som bor i Vreta kloster har en rik natur med många olika fågelarter. Vi kan se vårfåglarna vid Svartåmynningens Naturreservat, Kungsbro naturreservat, Malforsravinen, Sättuna, Nybro, sjöarna i Stjärnorp, Göta kanal och i våra närliggande skogar och hagar.

Gunilla visade oss bilder på många olika arter och vi fick med oss en del tips för att kunna avgöra vilken fågelart som vi ser eller hör. Vi lyssnade också till fågelsång som utmärker vissa av dem.
En örn har alltid 6-7 flikar på sina vingspetsar. Titta och räkna för att vara säker. Det kan ju faktiskt vara en Havsörn som du ser!

Linköping har i uppdrag att bevara Rödspoven. Endast femton exemplar finns i vår trakt för närvarande. Länsstyrelsen uppvaktas ofta av Linköpings Fågelklubb för att vidta åtgärder, så att arten inte dör ut. Tyvärr har ännu inga åtgärder vidtagits. Dessa fåglar måste skyddas från räv, minkar och rovfåglar för att nya ägg ska kunna kläckas.
Sveriges minsta fågel heter Kungsfågel och har sin vackra krona på huvudet. Vi längtar alla att få höra både göken och näktergalen. Några av deltagarna hade hört göken i går den 9 maj. Duvor har vi numera inte bara i skogen, utan också i våra trädgårdar. I Ljung finns en ovanlig duva som heter Turk-duva. Den har en rosa täckning. Vid Svartåns mynning finns Snösparv, och Brushanar vid Sättuna/Nybro.

Mycket fick vi lära oss av Gunilla och ovan är endast en bråkdel av de fågelarter och den kunskap som Gunilla delgav oss. Christer tackade Gunilla för en informativ föreläsning och överlämnade sedvanligt en godiskasse från Cloetta.
I dag kunde vi också hälsa medlemmar välkomna från andra SPF-föreningar och vi var totalt 77 deltagare på månadsmötet.

Christer hälsade alla välkomna och visade också upp det ”Trädbevis” som vi fått från Göta kanal och som utvisar att föreningen stödjer Göta kanals trädplantering. När föreningens träd ska planteras, kommer vi att få en inbjudan att delta.
Eftermiddagen avslutades med dragning i lotterierna och Christer önskade alla en fortsatt trevlig dag.

Nästa gång vi ses ska vi ut på en hemlig resa och så har vi våravslutning på Vårdnäs Stiftsgård.

Text och foto: Wivi-Anne Tjäder

Se fler foton här