Studiebesök

15 september

  • Linn Kampner
  • Camilla Lejon
  • Linn Kampner
  • Camilla Lejon

Studiebesök torsdagen den 15 september 2022

SPF Seniorerna Vreta kloster har tillsammans med Kanalbuss tagit fram konceptet för en dagsresa med tre inbokade studiebesök. Det är som vanligt Kerstin Larsson som hållit i samarbetet och trådarna.
Vi började med ett studiebesök på Räddningstjänsten i Kallerstad, Linköping. Där mötte bitr. stationschef Linn Kampner upp oss och vi fick en mycket ingående information om Räddningstjänsten i Östergötland. Inom förbundet finns fem kommuner med totalt 16 räddningsstationer. I Linköpings kommun finns två heltidsstationer, en i Kallerstad och en i Lambohov. Deltidsstationer finns i Ljungsbro, Vikingstad, Ulrika och Bestorp. Vi fick också en genomgång av brandsäkerhet och vad man ska tänka på när brand uppkommit i hemmet eller i grannens lägenhet. Linn gav oss rådet att ha en brandsläckare med pulver i bostaden. En brandsläckare som väger ca 3 kg är en bra investering och också brandfilt och timer. Alla fick ett skohorn i plast som i ena änden hade en pigg att använda för att kolla att brandvarnarna fungerar. Vi uppmanades att kontrollera våra brandvarnare när vi kommit hem. En brandvarnare är en bra livförsäkring! Räddningstjänsten utför också många andra uppdrag och har information regelbundet i skolar och bland barn och unga. De gör också hembesök och informerar om brandsäkerhet.

Vid brand och olyckor ska man ha följande prioritering: rädda, varna, larma och släcka. Möt också upp räddningstjänsten för väg/plats hänvisning.
3 000 personer dör varje år i Sverige av olika typer av fallolyckor. För att undvika dessa bör man ha halkskydd i dusch och badrum, gärna en sittpall i duschen, rörelsestyrd belysning, bra belysning, ta bort mattor eller lägg fungerande halkskydd under mattorna, ha telefonen vid sängen, installera appen 112 i mobilen, flytta saker som används ofta till lättåtkomliga ställen och flytta på möbler som står i vägen.
Efter informationen förflyttade vi oss till vagnhallen och fick se och provsitta brandbilarna.

Vårt nästa studiebesök var hos Linköpings City Airport. Där mötte VD Camilla Lejon oss och vi fick förmiddagskaffe och baguette. Camilla berättade om verksamheten och vi fick också en rundtur ”bakom kulisserna”. Camilla berättade om nedgången i flygtrafiken under pandemiåren och att resandet nu kommit i gång på allvar. Från flygplatsen går två avgångar med KLM till Amsterdam/dag för vidare färd ut i världen. Affärsflyget är en mycket viktig del och då Östergötland har många stora företag med internationell verksamhet är i regel planen fullbokade.
Trots att vi druckit kaffe och ätit en stor baguette började magen längta efter lunch. Bussen körde vidare till Linköpings Flygvapenmuseum i Malmslätt. Där kunde vi njuta av Wallenbergare, lingon, ärtor och potatismos och avsluta med kaffe och kaka. Nu var vi beredda för en guidad vandring bland flygplanen. Det finns 300 flygplan och helikoptrar i samlingarna. Endast omkring 50 visas i museets utställningar. Vår guide hade en gedigen kunskap om flygplanen och vid vilka tillfällen de nyttjats. Han berättade om MIG 15 – till dagens jakt/spaningsplan med flera. DC- 3 ans försvinnande (som var ett signalspaningsplan) och Catalina- affären var stora händelser 1952. Sovjetiskt flyg sköt ner DC- 3 an och de sköt även ner en Catalina som dock kunde rädda sig genom att landa i havet (var utrustat för detta). Åtta personer befann sig i DC-3 an och alla omkom. Först 10 juni 2003 återfanns vraket och vi avslutade guidningen med att besöka det bärgade planet, där vraket visades och också besättningens tillhörigheter.
Vi tackar Kerstin Larsson och Kanalbuss för en mycket givande dag!

Text och foto: Wivi-Anne Tjäder

Se fler foton i Bildgalleriet