Hemlig resa

5 maj

Hemlig resa med SPF den 5 maj

En härlig vårmorgon kl 07.00, klev några mer eller mindre morgonpigga själar på bussen vid Fjärrterminalen i Linköping. Vi åkte vidare för upphämtning av övriga deltagare i Berg och Ljungsbro.
En välfylld buss påbörjade sedan sin resa mot hemligt mål. Spekulationerna var många då vi svängde ut på E4 mot Mjölby. Döm av vår förvåning när bussen plötsligt vände och åkte tillbaka mot Linköping och tog av mot Motala. Vi undrar nog fortfarande om det verkligen var fel på bussens GPS, eller om det var en medveten manöver för att sätta myror i huvudet på oss.
Vi fortsatte sedan vår resa till Karlsborg där vi stannade vid ett konditori i militär miljö för kaffe och en smörgås. Vilket var mycket uppskattat.

Vi åkte vidare och hamnade i Stenstorp och Dalénmuseet som var inrymt i det vackra Tingshuset från 1884. Vi fick en mycket proffsig och intressant guidning på det helt fantastiska museet. Vi fick följa Gustaf Dalén från hans uppväxt på den lilla gården utanför Stenstorp och genom alla hans fantastiska uppfinningar och när han fick Nobelpriset 1912.
Alla känner väl till AGA-fyren och AGA-spisen. Men hur många känner till AGA-bilen?
Inom sjukvårdsområdet uppfann han bland annat kuvösen och hjärt-lungmaskinen. Han uppfann filmprojektorer, radio-och TV-apparater och mycket mera. Kan verkligen rekommendera ett besök på museet.

Vid Simsjön på Billingen ligger Ryttmästarbostället där vi skulle inta vår lunch. Vi togs emot av vår värd Bernhard i full uniform ridande på sin Segway.
Hela stället visade sig vara ett museum i form av en rekonstruktion av en 1600-talsbosättning som beskriver indelningsverkets tid. Ett verkligt fascinerande historiskt dokument. Flera av torpen är ditflyttade originalbyggnader från 16- 17- och 1800-talet.
Sent omsider efter en mycket intressant historisk guidning både ute och inne intog vi en god lunch i en vacker och unik matsal i Ryttmästarbostället.

När vi till slut fått så mycket historia som vi orkade med av vår kunnige värd, satte vi oss i bussen för hemfärd och stannade endast för en ”bussfika” vid Hammarbron.
Det var verkligen en lyckad och innehållsrik dag och som vanligt hade Kerstin lyckats få ihop ett bra program och fixat med flera trevligheter under resan. Så vi säger varmt tack och ser fram emot nästa trevliga utflykt.

Text och foto: Britt-Marie Carlsson

Se alla foton i Bildgalleriet