Ostprovning 2022 - Favorit i repris

Första osten som provades var Havarti Karise, som är en hårdost från Mittjylland i centrala Danmark. Osten tillverkas av pastöriserad komjölk och lagras 6-8 månader. Texturen är halvhård och smidig med mindre hål och smaken och doften kraftfull med en viss smörighet. Havarti är en av de mest kända danska ostarna och skapades av ostpionjären Hanne Nielsen, som på 1800-talet reste runt i Europa för att lära sig mer om osttillverkning.

Den andra osten var Norin Norrbotten. Från Arla kommer hårdosten Präst, som Norins förädlar. Den speciallagras lugnt och stilla i olika temperaturzoner på Norins lager i Linköping i minst 18 månader, för att den ska likna den gamla Norrbottenosten så mycket som möjligt. Det här är en fantastisk ost med mycket karaktär.

Till dessa båda ostar provades ett rött vin från Toscana "la Bestia Governo".'

Så var det dags för nästa avsmakning, Kaltbach Creamy en hårdost från Lucerne i Schweiz. Osten tillverkas av pastöriserad komjölk och lagras i 4-5 månader. I sandstensgrottan Kaltbach lagrar man denna ost, som på senare år blivit en svensk favorit. I osten, som smakmässigt kan liknas mellan en kombination av de schweiziska klassikerna Gruyère och Appenzeller, har man adderat lite grädde i produktionen, vilket gör den extra krämig.

Nästa ost Délice de Bourgogne en färskost från Bourgogne i centrala Frankrike. Osten tillverkas av pastöriserad komjölk och mognar i ett par veckor. Den har berikats med crème fraiche i ystningsprocessen för att göra den extra krämig. Osten är härligt frisk och gräddig med lätt lantlig karaktär.

Till dess två sistnämnda ostar provades ett vitt Riesling-vin "Kloster Eberbach".

Som avslutning på denna ost- och vinprovning fick deltagarna smaka på en Stilton från England. Tillverkas idag i två separata ystningsprocesser och ostmassan måste vara grädde från kvällsmjölkningen mixad med den helfeta mjölken från påföljande morgons mjölkning. Kanten på en bra Stilton avsöndrar underbar doft av källare, stenväggar och mögel. Den är punkterad med små hål där rostfria stålnålar har stuckits igenom, för att låta syret tränga in i innanmätet. En perfekt Stilton har blåmöglet spritt ut till kanterna, så att det ser ut som marmorerat porslin. Smaken ska påminna om gammalt läder, mörk choklad och honung och ha en intensiv kryddig, blå kvalitet med spår av vitt vin och örter.

Till denna Stilton smakade det alldeles ypperligt med ett rött portvin från Portugal "Graham´s Fine Ruby".

Kvällen avslutades med kaffe och kaka och man ville inte gå hem när allt var så trevligt. Det är ju ett bevis på att arrangemanget var omtyckt.