Norrköpings Konstmuseum

Den 4 april reste ett tjugotal medlemmar från SPF Seniorerna Finspång till Norrköpings konstmuseum. Vi hade bokat en guidad visning av utställningen om Greta Knutson Tzara. Det blev en spännande och intressant upplevelse.

  • Tavla av Greta Knutson Tzara

Guiden, intendent Helena Scragg, som (tillsammans med intendent Martin Sundberg) har arbetat med att ta fram forskning om Greta Knutssons liv och letat upp många av hennes verk från museer och privata samlingar, visade oss runt i lokalerna.
Det visade sig vara en fantastisk vandring genom Greta Knutsons liv och konst. Det finns både teckningar, målningar och skulpturer och även fotografier från olika tidpunkter i hennes liv.
Man kan inte riktigt förstå att denna konstnär har "fallit i glömska", som det står i museets beskrivning.
När vi bokade den här visningen i september 2018 visste vi inte mycket om utställningen. Men vi hade tur – i samband med starten och vernissagen den 23 mars har Norrköpings konstmuseum uppmärksammats bland annat i radio, TV och i ett stort reportage på DN:s kultursidor.
Guidningen var mycket fascinerande, och vi kan varmt rekommendera den här utställningen, just därför att man fick följa konstnärens liv, och hur hennes konst kom till i samklang med olika händelser och upplevelser.

Se alla bilder från besöket här