Husqvarna och Åsens by

Huskvarna och Åsens by. Onsdagen den 6/5-2020

07:00 Avresa från Grytgöl
07:05 Avresa från Ljusfallshammar
07:15 Avresa från Hällestad
07:30 Avresa från Mellangrind, vidare genom Finspång
Vi åker söder ut längs E4:an. Strax norr om Huskvarna ligger Rudenstams Äppelträdgård. Vi börjar vårt besök med att dricka kaffe med smörgås. Här finns också en trevlig gårdsbutik med produkter från närområdet. En av Rudenstams specialiteter är den äppelmust som de gör på endast en specifik äppelsort, vilket gör att både färg, smak och konsistens blir väldigt olika.
Vi fortsätter till Huskvarna där vi gör ett besök på Fabriksmuséet som öppnade i april 1993 och inryms i det hus som fram till 1940-talet var vapenverkstad. I mars 2005 var det återinvigning av museet som utökades till 2400 kvadratmeter. Muséet drivs som ett samarbetsprojekt mellan Huskvarna Hembygdsförening och Husqvarna AB. Vi har tid att på egen hand studera utställningen där det finns alltifrån symaskiner, vapen, kaminer, gräsklippare, mopeder, cyklar mm. Vi får en kort introduktion och sedan har vi tid att uppleva muséet på egen hand.
Vi åker vidare mot Åsens by där en god lunch väntar i "Åsens kaffestuga". När vi ätit och druckit kaffe så väntar en intressant guidning med rundvandring i byn. Kanske får vi även bekanta oss med alla djuren som betar där sommartid.
År 2000 bildades kulturreservatet Åsens by och blev därmed Sveriges första kulturreservat. Åsens by visar hur en småländsk by kunde se ut vid tiden för sekelskiftet 1900. Byn består av 3 gårdar där samtliga hus ligger på sina ursprungliga platser. Också odlingslandskapet har förblivit relativt orört, då varken "storskiftet" under 1700-talet eller "laga skifte" under 1800-talet genomfördes fullt ut på Åsens by. Skiftena innebar att man samlade de splittrade ägorna till ett antal större jordlotter som kopplades till varje gård i syfte att få en mer rationell drift. Många byar splittrades genom skiftena men på Åsen finns fortfarande alla de små och gärdsgårdsomhägnade åkrarna och betesmarkerna kvar, totalt cirka 35 hektar.
Vi startar sedan återresa och beräknas
vi vara tillbaka i Hällestad ca 19:00
Pris: 630:- / person
Bussresa, fm-kaffe, entré och introduktion på Fabriksmuséet, lunch och guidning på Åsens by
Välkommen att boka din plats hos SPF Gruvan, Göran Arvidsson 070-430 19 50
eller via mejl goran.arvidsson@finspong.com
Betalning för resan skickas till Barks Buss, Bankgiro 596-0208 eller
Swish 123 191 0439 senast den 29/4-2020 Vi skickar inte ut några inbetalningskort.
Viktigt! Märk betalningen med namn och resa. Glöm inte att meddela ev specialkost.

Läs hela inbjudan här