Vinprovning

Braskens Inga-Maj Carlsson arrangerade en vinprovning med röda viner från Italien, den 12 oktober i restaurang Lagerbladet. Bo Ekelund var föreläsare.

Bo som är en kunnig vinkännare gav oss mycket intressant information om vin i allmänhet och röda Italienska viner i synnerhet. Italien är ett världens främsta vinländer och det land som producerar mest vin i världen. Vi fick veta var och hur druvorna odlas och behandlas. Lite olika beroende på vilket vin som ska framställas.

Bo hade hällt upp fyra sorters vin i glas, till vardera av oss tjugo deltagare. Vinet kom från fyra olika vindistrikt i Italien, fördelade från norr till söder i landet.

Bo beskrev varje vinsort, dess karakteristik och smak. Vi fick lära oss hur man bedömer ett vin med hjälp av doft och smak genom att låta vinet fylla munnens olika smakcentra. Att känna vinets olika smaker visade sig dock vara mycket svårt; körsbär, lakrits, choklad, olika kryddor osv. Något som även Bo tycker är svårt, trorts sin långa erfarenhet.

Ett vin får oftast en godare smak i samband med mat, därför serverades vi även lite plockmat. Bo tipsade oss också om att ett vin som ska serveras med godast smak, bör ha legat ett halvt år efter transporten hem.

Vi fick som final rösta på vilket vin vi tyckte var godast. Olika svar kom, men det vin som fick flest röster var Primitivo Poglio 76777.

Braskens ordföranden, Beng-Olov, tackade slutligen Bo Ekelund för att ha givit oss en liten inblick i den omfattande vetenskapen om vin! Han tackade även Inga-Maj för ett strålande initiativ och planering.

Vid pennan och bakom kameran; Stig Åkerman