Gotland 2019

Resan till Gotland 10-13 juni 2019

  • Blåeld

Måndagen den 10 juni reste 50 medlemmar i SPF Seniorerna Birger Jarl med buss och båt från Nynäshamn till Visby. Vi inkvarterades i vandrarhemmet Rävhagen. På tisdagen åkte vi norrut på Gotland förbi Tingstäde träsk där gotlänningarna får sitt dricksvatten ifrån. Vidare förbi halvvägseken mellan Visby och Fårösund, där man förr stannade och vattnade hästarna. Därefter besöktes Lärbro kyrka som har ett åttasidigt torn, oktogon format, och kyrkklockorna sitter i kastalen bredvid kyrkan.

Vid Hångers källa fick Israel Kolmodin inspiration till psalmen, Den blomstertid nu kommer. På Israel Kolmodins änge spelade Sven-Ingemund Svantesson på fiol "Gotländsk sommarnatt". Han är son till kompositören och riksspelemannen Svante Pettersson som gjort musiken till visan. Sång framfördes av Bert Lindblom som också guidade vid kyrkan. Från Fårösund färjade vi över till Broa. Där besöktes Ryssnäs och den engelska kyrkogården. Under mitten av 1800-talet utkämpades Krimkriget mellan Ryssland och de allierade Frankrike och England vilka kom att använda Fårösunds hamn. När koleran bröt ut begravde man de döda där. Bredvid låg ett lambgift med ag-tak.

Vi åkte förbi Ingmar Bergmans egen biograf där han såg en film kl 14.00 varje dag. Därefter besöktes Fårö kyrka och Ingmar Bergmans grav. I Fårö kyrka hänger Kutatavlan som hugfäster minnet av en vådlig färd 1603. I Fårö församlingshem åts medhavd lunch. Resan fortsatte förbi Sudersand, Fårö fyr och Langhammars med de största raukarna. I Slite såg vi den stora cementfabriken. På norra Fårö finns ett barrskogsområde där det växer kantareller, blåbär och lingon. Väl hemma i Rävhagen fick vi middag.

På onsdagen gick förden söderut på Gotland längs den vackra kusten. Ett stopp gjordes vid Margus Hantverk. Vidare förbi Hemse och ut till Närsholmen. Vi åt lunch på Närs golfrestaurang. I När är de fyra tjejerna i Ainbusk singers uppväxta. Vi besökte den vackra Lau kyrka. På Östergarns kyrkogård står en minnessten över örlogsmän från S.M.S. Albaross som ligger begravda där. En fin minneslund finns där som ser ut som en båt gjord av sten.

Gotland har 92 kyrkor och 3 ödekyrkor.

På kvällen var vi i en orienteringsstuga där Anita Ivarssons bror Jan ordnat med grillat lamm och potatissallad. Vi fick också smaka Gotlandsdricka. Tre spelemän underhöll med sång, nyckelharpa och dragspel. Det var en fin kväll.

Guide båda dagarna var Börje Karlsson som kunde sitt Gotland.

På torsdagen besöktes Lummelundagrottorna och sedan blev det fri tid i Visby på eftermiddagen innan båten gick hem kl 16.40. En lyckad resa där alla var nöjda. Ulf Ivarsson och Marianne Pettersson har lagt upp resan. Chaufför var Kjell på Blåklintsbuss.

Gotland är 17 mil långt och drygt 5 mil brett. 1925 kom första flygförbindelsen till Gotland. Herman Göring var flygkapten. 1960 lades tågen ner på Gotland. 2005 lades sista regementet ner och 2018 invigdes P 18.

Se fler foton här