Boule, liten historik

Inställt under Mars och April! Boule eller Pétanque som är en variant av flera olika boulespel är ett spel och en sport, som spelas genom att kulor/klot av stål kastas mot en liten träkula, kallad "lillen". Det moderna spelet har sitt ursprung i Frankrike.

  • Såhär håller man kulan
  • Såhär håller man kulan

Redan i forrntidens Egypten förekom kast av stenar mot fasta mål. Via antikens Grekland kom kastandet till Rommarriket. Romarna förde sedan ut föregångaren till modern "Boule" till sina provinser. Några lokala varianter lever än i dag kvar. Det moderna Boule spelades från början av romerska legionärer i södra Frankrike.

Den moderna formen av spelet börjar med att man skakar hand med sin motspelare och lottar om vem som ska börja. Det lag som vinner lottningen ritar en ring, som är maximalt 50 cm och minst 35 cm i diameter, en av lagmedlemmarna ställer sig i den och kastar ut lillen mellan 6 och 10 meter (gäller vuxna spelare). Sedan kastar laget ett klot mot lillen. Därefter kan det andra laget välja mellan att skjuta bort klotet om det ligger nära lillen eller  att kasta ett klot som hamnar närmare lillen än motståndarens klot. När lagen har kastat varsitt klot bedömmer man vilket som ligger närmast lillen.

Det vanligaste är att varje spelare har 2 eller 3 klot. Är man två i laget har man 3 klot och är man tre i laget har man 2 klot vardera.

Du kan läsa om JUTAN BOULE-klubb här.

Du kan läsa mer om Boule-reglerna  här.

Nytt för i år är att  Plogen har satsatt på boule innomhus, det spelas då med mjuka tygbollar och inte med kullor av metall som används utomhus.
Se några blder här!

Inomhussäsongen hösten 2019 pågår för fullt.