Våra träffar 2022

Lite information om det som hänt under året

 

Tisdagen den 13 september

SPF Seniorerna Eklandet har haft höstens första månadsmöte
med ett trettiotal närvarande. Ordförande Maggie Aronson hälsade välkommen och informerade om höstens aktiviteter. Dagens gäst var Susanne Aristegui Adolphi från Länsstyrelsen. Hon informerade om hur vi seniorer berörs i fredstid och vid kriser. Hon svarade även på frågor och avslutade med en frågesport.Gunilla Gustavsson berättade om ÖstgötaTrafikens ettåriga försök med servicelinjer för seniorer i Ekholmen, Berga och Johannelund.
Under träffen serverades kaffe med bröd.


Föreningen har även gjort en mycket uppskattad bussresa till Reijmyre Glasbruk och Orga kvarn den 14 september.Utflykt till Kärna mosse den 16 juni

Månadens utflykt gick till Kärna mosse för att titta på orkidéer. Tidpunkten var helt rätt, och vi såg 5 olika sorter såsom flugblomster och 3 olika sorters nycklar. Dessutom såg vi svarthö och tätört. Som vanligt var vädret fint och fikat smakade utmärkt.

¨Slott och slussar¨ - Båtresa med M/S Kind den 19 maj.
Idag har vi gjort en resa med kanalbåten Kind till Sturefors sluss och åter.
Efter en god lunch gick vi iland vid Sturefors slott och gick en liten promenad.
Tillbaka på båten serverades vi kaffe och chokladbit.
Det var en fin upplevelse att se landskapet söder om Linköping från kanalen med alla fina hus i vårlig grönska.

SPF Seniorerna Eklandet har haft vårens sista månadsträff. Ordförande Margaretha Aronson hälsade välkommen och informerade bl a från det senaste KPR-mötet  och om "Hälsoveckan", W20. Under veckan blir det bl a digitala föreläsningar varje dag.Dagens gäst var Göran Billeson, som visade bilder från sin tid som pressfotograf på Corren. 
Efter kaffestunden visade Göran jämförelsebilder från Linköping förr och nu.
Det blev en mycket uppskattad nostalgi-upplevelse.

 

Vandringen den 28 aprilHär sitter vi och njuter av fika på vår vandring den 28 april runt Ekängssjön. Vi hade som vanligt trevligt och tur med vädret.

SPF Seniorerna Eklandet har haft månadsträff den 12 april med ett femtiotal medlemmar närvarande. Vice ordförande Gunilla Gustavsson hälsade välkommen. För underhållningen  svarade komministern och frilansmusikern Erik Gruvebäck med sitt program "Erik spelar Allan". Han berättade om och sjöng visor av skådespelaren, författaren och visdiktaren Allan Edwall, som är känd från många filmroller bl a Emils pappa Anton, Paradis-Oskar och Skalle-Per. Efter kaffe och bröd informerade Gunilla Gustavsson bl a om SPF:s organisation och kommande aktiviteter bl a resan på Kinda Kanal i maj. Vår webansvarige Ulf Berggrund berättade om vår hemsida och vår kassör Carita Åbom informerade om föreningens ekonomi.

Årsmöte den 29 mars.

SPF Seniorerna Eklandet har haft årsmöte med ett fyrtiotal medlemmar närvarande. Ordförande Margaretha Aronson hälsade välkommen och informerade bl a om resan på Kinda Kanal i maj och bussresan till Rejmyre i september. Sedan hölls parentation med ljuständning och en tyst minut för under år 2021 avlidna medlemmar. Verksamhetsberättelsen gicks igenom och revisor Per Wallén läste upp revisionsberättelsen. Efter årsmötet underhöll Nils Backer på piano med sitt program "Från operett och musikal". Föreningen bjöd på kaffe och semla och sedan avslutade Nils Backer sitt program.

Efter en vandring den 24 mars vid Stångebro sitter deltagarna i vårsolen vid Nykvarn och njuter av medhavd matsäck. Per berättade om slaget som skedde här för drygt 400 år sedan.

Månadsträff tisdagen den 8 mars.
SPF Eklandet har haft månadsträff. Ordförande Maggie Aronson hälsade välkommen och informerade bl a om det kommande årsmötet och SPF-föreningarnas resa till Eksjö Tattoo i juli. Gunilla Gustavsson berättade om olika kurser och studiecirklar som vi kan starta i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.
Dagens gäster var Linköpingsguiderna Kersti Haraldsson och Margareta Carling. De berättade och gestaltade starka kvinnor i Linköping under rubriken  "I fröken Frimans fotspår", från 1900-talets början till slutet av 1930-talet. Det bildades flera kvinnoföreningar t ex Fredrika Bremerförbundet och Socialdemokratiska kvinnoförbundet under den tiden. 
Bland starka kvinnor presenterades bl a Ada Arwedson, föreståndare för Flickskolan och Ida Israelsson, som 1919 startade Linköpings Strå- och Filthattfabrik med ca 200 anställda. Det företaget fanns kvar ända in på 1960-talet.
Efter en trevlig kaffestund fick alla damer en ros, med anledning av att det var den internationella kvinnodagen.